Purkkiruoka: synti vai siunaus?

7.3.14

Aloitimme miehen kanssa aamun keskustelemalla vauvojen ruuasta. Tämä lähti siitä, kun kerroin miehelleni, että välillä tuntuu siltä kuin olisimme jotenkin huonoja vanhempia, kun olemme nyt ruokkineet Antonia täysin kaupan valmistuotteilla. Tapansa mukaisesti mies sitten kyseli, miksi minusta tuntuu tuolta. Onko sille hyviä perusteita, miksi vauvaa olisi parempi ruokkia omatekoisilla soseilla?

Alkuun kerroin, että jotenkin vain minun intuitio sanoo, että kotiruoka olisi parempi. Mutta hetken mietittyäni sanoin, että toisaalla yleinen käsitys tuntuu olevan, että vain huonot/laiskat vanhemmat antaa purkkiruokaa lapselleen. Mies kuulema arvelikin asian olevan näin ja kehotti etsimään, löytyykö tälle purkkiruoka vs. kotiruoka asettelulle mitään tieteellisempiä argumentteja. Selailin artikkeleita, mutta en nyt tuntitolkulla perehtynyt asiaan kuitenkaan.

Useimmat puolesta ja vastaan tuntuivat olevan nimenomaan enemmänkin vanhempiin liittyviä. Esimerkiksi: kotiruoka voi tulla halvemmaksi kuin purkkiruuat, vauva mahdollisesti sopeutuu helpommin syömään myöhemmin samaa ruokaa kuin vanhemmatkin (onko kyseessä enemmänkin vanhempien tuleva hyöty siis?) ja toisaalla kirjoitettiin, että purkkiruuat voivat olla helpompia ja aikaa säästäviä eikä vie pakastintilaa. Ei nämä seikat minua kylläkään niin paljon kiinnosta; olenhan minä tietoinen, mikä minulle on helpompaa ja hyödyllistä. Mutta minua kiinnostaisi nimenomaan se, mikä on vauvalle hyvää.

Sitten päästäänkin käsiksi itse siihen ruokaan. Millainen ruoka on vauvalle hyvää? Tästä, kuten miltei kaikesta maailmassa, löytyy useampia mielipiteitä. On kirjoituksia, joissa väitetään, että kotiruoalla pystyy huolehtimaan paremmin vauvojen vitamiini ja muista vastaavista tarpeista. Mutta löytyy myös kirjoituksia, joissa kerrotaan, että purkkiruokiin on lisätty esimerkiksi C-vitamiinia ja saattaakin olla, että kotiruoka ei pysty vastaamaan näihin määriin. 

Ruuanteko on kyllä melkoista tiedettä, kun pyritään selvittämään, millaisia määriä mitäkin ihminen tarvitsee minkäkin ikäisenä. On myös huomattava, että aika monesti esiintyy väitteitä puolesta ja vastaan, mutta väitteidenkin hyvyys saattaa jäädä argumentoimatta. Esimerkki: mieheni kanssa keskustelimme siitä, kun purkkiruokia saatetaan soimia siitä, kun niissä on vaikkapa marjaa jotain päälle 10%. Kieltämättä se tuntuu vähältä, mutta mikä prosenttimäärä olisi sitten paras? Onko se se 100%? Jos on niin, miksi? Sitten on myös väitteitä, joita joko liioitellaan tai yleistetään. Esimerkiksi tämä sokeri-asia, että valmisruokiin laitetaan sokeria hirmuisesti. Jännä juttu, kun minusta taas tuntuu, että useimmissa nimenomaan lukee "ei lisättyä sokeria". Ja eihän se sokeri täysin paha iso monsteri ole, sitäkin ihminen tarvitsee mutta toki mieluiten nyt vaikkapa niiden marjojen kautta.

Varmasti voisi omistaa koko elämänsä sille, että pyrkii selvittämään, millainen ruoka olisi vauvalle parasta. Mutta koska minä en aio niin tehdä, niin taidan kuitenkin päätyä luottamaan siihen, mikä meillä nyt vaan tuntuu toimivan ja se on purkkiruoat. Miksi ne sitten toimii?

Ensinnäkin ne on maistunut Antonille paljon paremmin kuin itsetehdyt. Lihasoseita en tosin päätynyt edes kokeilemaan, koska minulle tuli hirmuinen stressi siitä, teenkö ruuan varmasti oikein ja enhän varmasti anna Antonille mitään sellaista, mitä tuon ikäiselle ei saisi antaa. Lisäksi meidän pakastin alkoi olemaan jo entisistä hedelmä/vihannessoseista niin täynnä, että jo ajatus siitä, että liharuokia pitäisi ruveta säilömään, tuntui mahdottomalta. Ja sitten on se raha. Kovin monet väittää, että itsetehdyt soseet tulisi halvemmaksi. Jännä vaan, kun minä en ole oikein huomannut tuota. Ruokahan on kallista ja vielä kalliimpaa talvella, jos haluaa tuoretta ostaa. En usko siis kuitenkaan, että purkkiruoka olisi halvempaa mutta kotiruuan ja purkkiruuan taloudellinen ero on mielestäni melko mitätön. Sitten on se helppous: voi ottaa sosepurkin kaapista, lämmittää ruuan ja syöttää. Ei tarvitse sulatella, ei tarvitse soseuttaa ja valmistaa. Mites sitten se kotiruokaan siirtyminen? No, se selviää tulevaisuudessa sitten: onnistuuko se vaivatta vai vaatiiko työtä.

Nuo ylläolevat seikat ovatkin nimenomaan niitä, mitkä tuntuu hyödyttävän meitä vanhempia. Mutta koska en löydä kiistatonta todistusta siitä, että kotiruoka olisi vauvalle parempaa, niin silloin päädyn tekemään ratkaisun sillä, toimiiko koti- vai purkkiruoka meidän perheelle muussa suhteessa paremmin. Lisäksi, saatan olla tässä suhteessa hiukan sinisilmäinen, mutta luotan kyllä siihen, että vauvoille tehdyt tuotteet on tutkittu perinkohtaisesti ja pyritty valmistamaan niin hyvin kuin vain mahdollista siihen nähden, millä hinnoilla vanhemmat niitä vielä ostavat ja millä hinnoilla yrityksetkin jäävät voitolle. Ja minä ja minun sisarukset olemme kuulema kasvaneet kokonaan purkkiruuilla. Uskon kyllä siis, että lapsista tulee terveitä sillä purkkiruuallakin. Suurempi merkitys perheen ruokatavoilla on sitten siinä, kun lapsi alkaa tosissaan syömään samaa kuin vanhemmatkin.

Täytyy kuitenkin sanoa, että en ole täysin 100% varma, onko tämä meidän valintamme paras mahdollinen. Mutta toisaalta en ehkä olisi varma silloinkaan, jos tekisin ruuat itse. Toinen keskustelu voitaisiin käydä sormiruokailun ja sosetehtailun välillä, mutta en nyt ainakaan tässä ohessa siihen ryhdy.

Että mitenkähän tuo nyt sitten on. Onko purkkiruuan antaminen syntiä vai onko nuo arkea helpottavat purkit siunaus? Onko purkkiruoka syyttä vai syystä leimattu huonommaksi ruuaksi? Mielipiteitä löytyy useampia, mutta missä on vankka todiste -löytyykö sellaista edes?You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Tsekkaa: http://yle.fi/uutiset/lasten_purkkiruoan_terveellisyydesta_vaannetaan_katta/5433339
  Katsoin aikoinaan tuon ohjelman, ja se tuli mieleen tästä sun kirjoituksesta.

  Kiitos muuten kivasta (ja hyvin kirjoitetusta) blogista; olen kotona neljäkuukautisen tytön kanssa, ja on hauska välillä lueskella muiden kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä! Pitää kyllä katsoa.

   Kiitoksia, mukava tietää että tästä tykätään :)

   Poista