Brio Smile -vaunut: kokemukset vauva-ajalta

18.3.14

Olenkin vaunuistamme kirjoittanut jo ainakin kerran oman postauksensa *klik, klik*, mutta näistä googlaillaan sen verran usein blogiini, että tässä vielä katsausta asiaan. Niin ja kun nyt tosiaan osaan ehkä kertoa jotain uutta.

Meillähän on siis Brio Smile 2013 -malli, petrolin sinisenä. Otimme kovan ja erillisen vaunukopan ja saimme travel systeemiin sopivan turvakaukalon. 


Nopeahko katsaus plussiin ja miinuksiin:

+ Pienet, mutta kuitenkin lapselle tilavat vaunut.
+ Todella ketterät. Itse kannan usein ostoskassin toisella kädellä ja toisella ohjaan vaunut.
+ Kääntyvät etupyörät mahdollistavat 380 asteen kääntymisen todella kapeillakin käytävillä. Erinomainen ominaisuus, mikäli haluaa shoppailla vaunujen kera.
+ Ilmakumit tuo keveyttä eivätkä tärisytä kivitielläkään. Renkaisiin laitettiin ilmaa, kun otettiin vaunut käyttöön ja seuraavan kerran pumpattiin nyt vuoden alussa. Kovin usein pumppausta ei siis tarvitse hoitaa. Huom! Renkaita ei saa pumpata samalla laitteella kuin auton renkaita.
+ Todella helppo ja kätevä click-systeemi kaikissa osissa. Senkun painaa napit pohjaan ja nostaa osan rungosta irti ja vastaavasti naksauttaa osan runkoon kiinni.
+ Todella tilava alakori. Toki kurautuu ajan myötä, mutta kankaassa on napit ja vetoketjut, millä sen saa irti ja pestäväksi. Itse en tosin ole sitä vielä tehnyt.
+ Helppo kasata ja saa käsittääkseni pieneen tilaan. Tosin erillisellä vaunukopalla hankalampi mahduttaa takakonttiin. 
+ Hyvät heijastimet.
+ Tuuletinaukot ja pitkälle vedettävät kuomut.
+ Lyhyelle ihmiselle mitä parhaimmat. Itse olen 149cm pitkä ja kuitenkin näen jotain eteenikin. Mies 180cm pitkä eikä ole valittanut, työntöaisaa kun saa säädettyä kätevästi.
+ Julkisilla kuljettaessa vaunut menee pieneen tilaan. Bussiin mahtuisi näitä ainakin kolmet.
+ Keveyden ja kääntyvien eturenkaiden ansiosta vaunuilla on helppoa kulkea ovista ja kynnyksiltä.
+ Mahtuu pieneenkin hissiin. 

- Vaunukopalla alakoriin on vaikea laittaa isompia laukkuja/paketteja, koska se välitila on niin ahdas.

.......

Sitten muutama asia, joita en oikein osaa puhtaasti luokitella plussiin tai miinuksiin:

Etupyörät heijaa pientä sivuttaisliikettä, mikäli niitä ei ole lukittu, mutta itse en ole työntämisessä tuntenut tätä mitenkään. On siis lähinnä vaan esteettinen näky.

Ratasosa on ollut jokseenkin hankalassa käytössä, mutta vika ehkä enemmänkin siinä, että Anton on vielä liian pieni siihen. Tuntuu, että hän helposti valuu ja röhnöttää ja puku nousee korviin. Ratasosaa ollaan muutamia kertoja käytetty, kun ollaan tiedetty, että matkassa kestää vähän aikaa eikä Antonilla ole uniaikaa. 

Toppapuvun kanssa rattaassa ärsytti olla...

...mutta syyshaalarissa se oli jo helpompaa!

Kova vaunukoppa oli ainakin meille hyvä valinta. Itsehän valikoin sen, koska se näyttää nätimmältä ja veikkaisin sen olevan tilavampi kuin pehmeä kantokassi. Mutta toki vaunukoppa vie isomman tilan, kun se laitetaan vauva-ajan jälkeen säilöön. Alkuun vaunukoppa tuntui myös jokseenkin pieneltä; mietin siis, liekköhän Anton mahtuu siihen koko talven ajaksi. Hyvin on mahtunut, mutta Anton ei olekaan erityisen pitkä. Sanoisin arviolta, että vaunukoppa menee n. 73cm pituiselle vauvalle. Niin ja Anton on vaunukopassa viihtynyt paremmin kuin nyt tuossa ratasosassa. Useimmiten Anton nukkuu kopassa, mutta välillä hän on saanut istua kopan päädyssä, mutta silloin toki täytyy edetä rauhallisemmin.

Niin ja ratasosa ei tietenkään ole yhtä pieni kuin mitä matkarattaat on. Itse kuitenkin uskoisin, että pärjäämme näillä rattailla eikä ole tarve matkarattaisiin.


Ja sitten vielä siitä talvesta... Yksi anonyymi kysyikin minulta juuri, millaiset nämä vaunut ovat olleet talvikäytössä. Hirmuisestihan lumikelejä ei kylläkään tänä talvena ollut, mutta vaunut pääsivät kuitenkin myös lumikeleillä käyttöön. Yritin miettiä, mitä tähän liittyen voisi kertoa, mutta totta puhuen on vaikea keksiä sanottavaa ja se johtuu ehkä nimeomaan siitä, että en huomannut käytössä mitään sen erikoisempaa kesäkeleihin verrattuna. Siis toki vaunut on hiukan raskaammat työntää lumessa, mutta se takuulla pätee jokaiseen vaunuun. Lunta ei keräänny millään tavalla renkaan ja tuon lokasuojan väliin, renkaat eivät siis kinnaa siltäkään osin. Itse olen pitänyt eturenkaita aina vaan auki eikä renkaat ole mitenkään karannut sivuille vaan kulkenut ihan suoraan lumessakin. Paitsi tosiaan sitä heijausliikettä ne tekevät asfaltilla, kuten aikaisemmin mainitsinkin.

Itse olen siis ollut täysin ja totaalisen tyytyväinen vaunuvalintaamme. Mutta toki jokaisella on erilaiset tarpeet, joten se mikä sopii meille, ei välttämättä sovikaan toiselle. Sanoisin kuitenkin, että nämä vaunut sopivat erityisen hyvin henkilölle, joka haluaa kevyet, ketterät ja lyhyelle ihmiselle sopivat vaunut. Mitä sitten hintaan tulee, niin vaunut ovat oikeastaan keskihintaiset ja mielestäni vaunuhinnastossa hyvässä hinta-laatusuhteessa. Ilmeisesti tämä malli on myös kovin suosittu eli jos näitä itsellesi kaavailet, niin kannattaa olla liikenteessä hyvissä ajoin. Itsehän saimme aikoinaan kaupan viimeiset kappaleet, muuten olisi pitänyt odottaa muutama kuukausi, että tehtaalta tulee lisää.

Jos mieleen tulee vielä jotain, mitä en tässä tajunnut mainita, niin saa toki kysyä.

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Täältä löytyi hyvää tietoa Smileista! Erityisesti kiinnostaisi kuulla/lukea kokemuksia tuosta ratasosasta. Kuinka iso lapsi siihen vielä mahtuu, ennen kuin alkaa pää ottamaan kiinni kuomuun ja riittääkö rattaiden leveys isommalla lapsella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon kysymykseen en osaa valitettavasti oikein vastata, koska oma poika on vielä pieni alle yksivuotias. Tosi tilava se ainakin toistaiseksi siis on ja hiukan vaikea kuvitella, että vaunuikäisellä pää tulisi kuomuun kiinni.

   Poista
 2. Minua taas kiinnostaisivat vaunujen valjaat. :) Minkä kokoisena teidän lapsi alkoi istua ratasosassa? Meidän poika on pienikokoinen ja testauksena Brion Happy-vaunujen ratasosan valjaita ei kertakaikkiaan saa niin pieneksi, että lapsi ei sieltä valuisi. Poika kuitenkin osaa istua ja pystyy istumaan, ikää kohta 9kk. Tarvitsisimme pienikokoisellekin sopivan istuinosan. :) Vaunujen kuomu on ihanan iso ja haluaisin ilmakumirenkaat..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä siirryttiin ratasosaan kokonaan muistaakseni siinä 10kk iän tienoilla. Aikaisemminkin kokeiltiin, mutta meillä ilmeni myös tuota valumisongelmaa ja Anton ei muutenkaan viihtynyt ratasosassa niin hyvin. Valjaista on tosi vaikea minun sanoa, koska niille on muuten ollut niin hirmuisen vähän tarvetta. Alkuun pidettiin juurikin sen takia, että pysyy paremmin paikoillaan mutta nyt vanhetessa ne on turhat, koska Anton ei ole ollenkaan sellaista tyyppiä, joka yksin vaunuista nousisi.

   Itse kävi tuolloin aikoinaan mielessä, että jos siihen istuimelle laittaa jonkun peiton tai vastaavan, niin se ehkä nostaa lasta tarpeeksi, jotta ei pääse niin alas valumaan. Tuo jäi meillä sitten kuitenkin kokeilematta, koska aika pian tuosta valumisongelmasta päästiin eroon ihan itsekseen. Muistan tosin, että ongelmaa aiheutti enemmänkin se, kun toppapuku tahtoi nousta istuessa korviin saakka. Talvivaatteiden kanssa se ratasosan ensikäyttö on siis jokseenkin hankalampaa.

   Meillä on kanssa pienikokoinen poika ja ihan hyvin ollaan tuolla ratasosalla pärjätty. Tosin kokemusta ei taas muista vaunuista ole, niin en tiedä, olisiko joku muu malli toiminut vielä paremmin.

   Poista
 3. Moi! Oletko liikkunut vaunuilla hiekkatiellä tai vastaavalla epätasaisella alustalla? Täristääkö paljon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heip!

   Olen kyllä kulkenut aikalailla maastossa kuin maastossa eikä mielestäni tärisytä paljon lainkaan. Nuo ilmarenkaat on juurikin epätasaisella maastolla paremmat tärinän suhteen :)

   Poista
 4. Hei! Mihin asti tuota koppaa teillä siis oli mahdollista käyttää? Painoraja näytti olevan kopassa 9kg.
  Meillä on nyt kakkosrattaiksi hankittu nuo rattaat ja ostin siihen Emman pehmeän kantokopan. Poju on nyt 5kk ja mahtuu pehmeään koppaan, mutta yhtään kasvuvaraa ei enää ole. Ajattelin, että selvittäisi ilman kovan kopan hankintaa, mutta nyt mieitin, että voiko koppaa käyttää vähän painavammallakin lapsella. Poju nukkuisi varmasti paremmin tuollaisessa kovassa kopassa kuin siinä ratasosassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heip! Koppaa olisi ollut mahdollista käyttää meillä varmasti paljon pidempäänkin kuin mitä käytettiin. Laskin tuossa, että poika oli 8kk kun otettiin virallisesti ratasosa käyttöön. Vaihdos tehtiin sen takia, koska Anton halusi enimmäkseen istuskella tuossa iässä - koko ei siis kovassa kopassa tullut rajoitteeksi. Mutta toki tuo kokoasia on melko lapsikohtainen juttu; Antonhan on ollut melko pienikokoinen aina kun tuo 9kg ylittyi vasta yksivuotiaana :)

   Luulisin, että kovassa kopassa on kyllä tilaa enemmän kuin pehmeässä mutta tuosta painorajasta en sitten osaa sanoa, miten tarkka tuo 9kg raja on.

   Poista