6kk neuvolakuulumiset

5.2.14

Kävinkin tänään ihan ensimmäistä kertaa neuvolassa yksin tai no siis Antonin kanssa. Mies on aina ollut mukana, mutta tänään jäi kotiin, koska hän ei ole saanut käyttää voiteita ihottumaansa, koska on menossa huomenna iholääkärille ja hänen tulee nähdä ihottuman laatu. Iho on siis siinä kunnossa, että mies haluaa olla vaan kotona. Mutta nyt siitä neuvolasta.

Kävelinkin arveltua nopeampaa neuvolaan ja meille jäi Antonin kanssa vartti ylimääräistä aikaa. Tuon ajan Anton sai leikkiä värikkäillä muovikipoilla ja kovasti hän niitä hakkasikin pöytään. 


Kun sitten päästiin ajallemme neuvolanhoitajalle, niin alkuun käytiin meidän kuulumisia läpi. Hyvin on alkanut kiinteiden syömiset, ei ole ollut mitään ongelmia vatsan tai allergiareaktioiden suhteen. Kuulema hyvässä vauhdissa ollaan edetty, mutta nyt voisi vielä reilummin ruokaa antaa kerta alku on ollut näin "helppo". Pitäisi siis yrittää päästä siihen viiteen ateriakertaan päivässä ja antaa syödä ihan sen verran kuin vaan alas menee.

Unikouluista sanoi sen verran, että hänen oma suosituksensa on se, että ei unikouluja ennen kuin on nuo ruokailut rutinoituneet ja menee niitä kiinteitä aterioita viisi päivässä. Toki ilmaisi myös, että lapsihan saa nukkua vanhempien vieressä just niin pitkään kuin vanhemmat vaan haluavat.

Sitten laitettiin Anton ensimmäistä kertaa neuvolassa lattialle sellaiselle 2mx2m -patjalle. Poika näytti kaikki mahdolliset temppunsa, kääntyi vatsalleen ja useamman kerran vatsalta selälleen. Olin kotona muutaman kerran nähnyt, kun Anton pääsee vatsalta myös selälleen mutta neuvolassa hän teki noita kuin mikäkin vanha tekijä. Muutenkin Anton liikkui patjalla ihan ympäriinsä ja patjalta uloskin mentiin. Anton ei siis vielä ryömi, mutta peruuttaa ja pyörii ja kierii. Kuulema ei ryömiminen ole varmaan kaukana, mutta sen näkee sitten. Paljon on siis tapahtunut kehitystä tuossa liikkumisessa kuluneen kuukauden aikana.

Samalla, kun Anton siinä kieri ja punnerteli niin se hoitaja kyseli minulta kaikenlaista alkoholin käytöstä, päihteistä, perheväkivallasta, parisuhteesta... Kuulema puolen vuoden neuvolassa yleensä kartoitetaan näitä teemoja, mutta oli mukavampi että näistä jutuista vaan keskusteltiin sen sijaan, että alkuun täyttelisin jotain kaavakkeita ja sitten se tarkastelisi niitä. 

Mutta sitten niihin mittoihin, suluissa 5kk-neuvolamitat:

5.2.2014. 
Paino: 8290g (7890g) 
Pituus: 66,4cm (65,3cm) 
Päänympärys: 43,4cm (42,9cm)

Painoa tulee koko ajan tasaisesti, mutta kuulema pituus on nyt ollut kaksi kertaa alaspäin ja siksi saatiin neuvolalääkäri aikaisemmaksi, jotta voidaan aikaisemmin katsoa, jatkuuko se pituuskäyrä alaspäin. Ei vielä ole siis mitään huolestuttavaa, mutta tapana on, että jos lapsen pituuskäyrä menee kaksi "palkkia" alas sen lapsen oman odotuspituuden niin sitten tutkitaan ettei esim. kilpirauhasissa ole mitään häikkää. Ei se Antonilla ole vielä kuin puoli palkkia alas sen oman odotuskäyränsä, mutta hyvähän se varmaan on, että näitä asioita seurataan jo varhaisessa vaiheessa.Tosin hoitaja huomautti myös, että jotkut lapset saattaa hurahtaa leikki-iässä 12cm vuodessa, että nämä on aina vähän tällaisia vaikeasti arvioitavia juttuja ja kun lapset tosiaan harvoin kasvaa minkään ideaalikäyrän mukaan.

Neuvolakorttissa lukee seuraavanlaisesti:

"Kehitys ottanut ison harppauksen! Soseita menee 3 aterialla päivässä + imetys.
Ääntelet, kiljut, jokeltelet. Iholla kuivuutta, tehopesut ja rasvaukset."

Sanoin itse tosiaan tuosta ihosta, että kun ne paukkupakkaset kävi niin Antonin jalat kuivui taas runsaammin. Tosin sekin voi vaikuttaa, että poika tekee taas nykyisellään 3-5 kakkaa vuorokaudessa, jolloin myös pylly pestään ja jalat kostuu tiuhemmin. Mutta siis tuumailin siinä hoitajalle, pitäisiköhän poikaa pestä jo joka ilta, kun miehen iholle nuo useat suihkukerrat tuntuu auttavan.

Seuraavaksi meillä onkin sitten se neuvolalääkäri 1,5kk päästä. Alkuun mietittiin, josko käytäisiin kuukauden päästä uusintamittauksessa vaan, mutta sitten siinä ajassa ei ehkä ehtisikään kasvaa jos on kasvaakseen. Joten kompromissina mennään siihen 8kk-lääkärille paria viikkoa aiemmin.

Kun kerroin tästä pituusjutusta äidilleni, niin äiti sanoi että minä olin kanssa ollut vauvana lyhyempi kuin keskimääräiset. Lääkäri oli kuitenkin tuumannut, että terve tyttö olen. En tiedä, missä määrin tuota testailtiin sitten. Mutta siis, voihan tuo Anttu Panttunen tulla äitiinsä... Minä kun en todellakaan mikään jättiläinen ole.

Niin ja tosiaan niitä lihoja aloiteltaisiin nyt ja siksi kysynkin, että jos sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy hyviä teko-ohjeita näille vauvanliharuuille, niin laittakaa niitä minulle. Kiitos!

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Me käytetään poika kylvyssä/suihkussa joka ilta, ja kaikki aina ihmettelee, että eikö sen iho kuivu ihan koppuraksi kun niin usein käytetään. Ei se kyllä oo vaikuttanut mitenkään. Pakkasten aikaan iho kävi tosi kuivana, ja sai rasvailla, mutta nyt helpottaa jo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti melko yksilöllistä tuo ihonhoito kuten moni muukin asiat; toiset vauvat voi läträtä vedellä useita kertoja ja toisilla taas se ei ole hyväksi. Mutta uskoisin, että useammat vauvat voidaan pestä vaikka joka päivä kunhan sitten rasvailee pesun jälkeen. Eikös se voidekin imeydy paremmin puhtaaseen ihoon.

   Meillä tuntuu siis olevan niin, että iho pysyy paremmassa kunnossa kun pestään Antonia useammin kuin kaksi kertaa viikossa.

   Poista
 2. Haudutettu liha olisi varmaan parasta, esim karjalanlpaistissa, lihasta tulee pehmeetä ja helposti syötävää :) Mutta me kun alotettiin niin keitin vaan jauhelihan ja alkuun apuaajatuskatkos sellasella sähköjutulla möyhensin ihan pieneksi ja tein kastikkeen + perunamuusia, mutta niilo olikin alle 6kk kun aloitettiin lihat neuvolan kehoituksesta kun osasi jo liikkua :)

  Sormiruokana karjalanpaisti varmaan toimisi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota karjalanpaistia voisi kyllä kokeilla. Tosiaan vielä vähän hämärää, mitä noihin liharuokakokonaisuuksiin sitten tulisi laittaa ja missä suhteessa. Pitänee varmaan googletella jossain vaiheessa ajan kanssa :)

   Poista
 3. meillä on tehty just haudutettua lihaa ja sen kaveriksi on keitetty porkkanaa, perunaa, kesäkurpitsaa, parsa- ja kukkakaalia, bataattia... Aika summassa laitan, nykyisin lihaa jo vähän enemmän. Mutta kuitenkin niin, että suurin osa on kasviksia. :)
  Aluksi tein niin, että jääpalamuotteihin lihaa ja esim porkkanaa. Sitten lämmittäessä siihen kaveriksi muita kasviksia, jotka olin pakastanut erikseen. joka kerta saa näin eri makuisia yhdistelmiä, niin ei joka päivä syödä samaa ruokaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin se varmaan onkin kätevintä, että pystyy vaihtelemaan helposti :) Meillä tuo tosin pakastimen tila rajoitteita ja nyt olenkin hiukan epävarma, missä määrin meidän pystyn ja on hyvä tehdä itse. Mutta kiitos vinkeistä! :)

   Poista