Vauvatavaroiden tarpeellisuudesta

15.11.13

Nyt on ollut vauva talossa 3,5 kuukautta. Tänä aikana tietyt hankinnat ovat osoittautuneet hyviksi ja toiset turhiksi. Tässäpä jonkinlaista katsausta asiasta:

- Hoitopöytä.
Me ostettiin tosiaan Ikeasta se Malm-mallin kolmelaatikkoinen lipasto hoitopöydäksi ja se on ollut todella kätevä. Se on riittävän matala minulle, mutta ei tuo mieskään ole valittanut, että siinä olisi hankala vaippaa vaihtaa. Lipasto on myös riittävän leveä ja siihen mahtuu hyvin sellainen hoitoalusta. Pidän myös siitä, että lipasto sointuu muihin tummiin olohuoneisiin kerta meillä tosiaan tuo vaipanvaihto piste on olohuoneen kulmassa, aivan vessan edessä. Lisäksi lipasto toki säilyy meillä luontevasti senkin jälkeen, kun vaippoja ei enää sen päällä vaihdeta. Ostin lipaston kaveriksi Ikeasta niitä pikkulootia, minkä avulla lipaston ylimpään laatikkoon saa kätevästi järjestettyä vaipat, harsot, pikkusukat, myssyt jne. Kahdessa alemmassa laatikossa on sitten Antonin vaatteita; keskimmäisessä aina sopivaa kokoa ja alemmassa seuraava koko odottamassa vuoroaan. Suosittelen tätä ehdottomasti!- Pinnasänky
Sänkykin Antonille ostettiin Ikeasta, tämä meidän malli on Gulliver. En usko, että tämä sinällään poikkeaa kovinkaan muista pinnasängyistä. Vertailua näiden välillä on siis hankalampi tehdä, mutta toki voi miettiä, haluaako laskettavaa laitaa, haluaako siitä myöhemmin taaperosängyn jne. Meillä kriteereinä oli se, että sängyn pohjaa saa ainakin kahteen eri korkeuteen ja sänky on käytettävissä myös sitten, kun Anton kasvaa pinnasängystä pois. Meidän nykyiseen makuuhuoneeseen ei nimittäin isompaa sänkyä mahtuisi, niin jos tässä vielä asustellaan pidempään, niin pinnasängystä on helppo ottaa vain yksi laita pois ja laittaa siihen tilalle sellainen pieni aita, että taapero ei kuitenkaan kierrähdä sängystä noin vaan pois. Tuo "taapero-aita" tulee myös sängyn mukana. Gulliver-pinnasänky on mielestäni perushyvä pinnasänky. En itse näkisi tarvetta maksaa useampia satasia sängystä, kun tämä ajaa saman asian. Niin ja sivumainintana tässä, että meidän poika ei tykännyt sitten yhtään nukkua siinä paljon kehutussa äitiyspakkaus-sängyssä. Otettiin sitten melko nopsaa pinnasänky itsessään käyttöön ja sinne nukahti paljon helpommin.
- Imetystyyny
Tälle ei minulla oikeastaan tullut sitten tarve, mutta luulen sen johtuvan pitkälti olosuhteista. Koska minulle tehtiin sektio, niin ensimmäisinä viikkoina imetin paljolti sängyssä makuulla. Tosin sairaalapedissä taasen imetin enemmän istualtaan, koska siellä sänkyä sai moottorilla nostettua ja siinä oli selälle helpompi tuki. Mutta niin siis, joitain kertoja käytin imetystyynyä kotona mutta se tuntui sitten hankalalta, koska siinä samassa toisella tissillä imetät, katsot että vauva on hyvin ja toinenkin tissi suihkuttaa maitoa. Sitten, kun oli se sektiohaava niin ei pystynyt liikkumaan kovin hyvin ja tuntui hankalalta pelleillä vauvan, imetystyynyn, maidonkerääjän ja harson kanssa enkä päässyt oikein ilman apuja tästä imetysasennosta sitten liikkeelle. Imetystyyny jäi siis nurkkaan pyörimään ja suosin sängyssä imettämistä -edelleen. Vauva on helpompi jättää päiväunille sänkyyn imetyksen jälkeen eikä häntä tarvitse asiakseen ruveta laittamaan päiväunille. Tosin tilanne saattaa olla aika erilainen niille, jotka synnyttää alateitse. Imetystyyny on nyt lähdössä varastoon, en tiedä tuleeko sille koskaan oikein tarvetta itselläni. Ehkäpä lahjoitan sen aikanaan jollekin tutulle, joka saa lapsen.
- Lelukaari.
Tämä tuli hankittua joku kuukausi sitten ja on ollut päivittäin käytössä. Toki välillä Anton siihen kyllästyy, mutta lelukaaren ansiosta vanhemmat ovat kuitenkin saaneet entistä enemmän vapaata omaa aikaa, kun Anttu on keskittynyt leluunsa. Kaikenlaisia lelumattojakin löytyy, mutta itse otin mieluummin pelkän kaaren, koska sen lelumaton puhdistaminen/puhtaana pitäminen tuntui ajatuksen tasolla liian hankalalta. Erityisesti, kun tuo meidän kaveri puklailee välillä. Lelukaarta saa myös siirreltyä sohvalle, sitterin eteen jne. Niin ja saahan noita lelujakin tosiaan kätevästi vaihdettua noiden rinkuloiden ansiosta.Vaunuista olenkin kirjoitellut jo oman postauksensa, niin en niihin paneudu tässä. Pienistä tavarahankinnoista sen verran, että meille on ollut riittävästi kaksi tuttipulloa -yksikin olisi varmaan riittänyt. Mutta tietenkin tämä on täysin kiinni siitä, millaiset olosuhteet on. Rintapumppukin on nyt jäänyt käyttämättä, koska pakkasessa on entisestään jo maitoa, mille ei tunnu olevan tarvetta. Toki olen välillä poissa Antonin luota, mutta sellaisina hetkinä, kun häntä ei ole tarve imettää. Mutta rintapumpulle oli kylläkin tarve ensimmäisinä kuukausina, kun Antonia piti syöttää tiheämmin -silloin iskä syötti pullosta, kun en ollut kotona. En sitten ole jaksanut enää maidonkerääjääkään käyttää, vaikka edelleen tuo toinen tissi aina vuotaa, kun toisesta imettää. Olen sitten palannut käyttämään harsoa/talouspaperia. Lähinnä kai siitä syystä, että ei ole ollut tarvetta maitoa säilöä, enkä ole jaksanut rumpata pesemässä ja hakemassa sitä maidonkerääjää aina tarvittaessa. Niin eikä tarvitse murehtia sitä, läikkyykö ne maidot siitä kerääjästä minun päälle. Talkkia meillä käytettiin ainoastaan muutaman kerran, lähinnä kai siitä syystä, että neuvolantäti tuntui ajattelevan, että sitä aina pitäisi laittaa... No ei kyllä meillä ainakaan tarvitse. Aika harvoin on Antonin peppu punoittanut, mutta jos on niin Bebanthen on riittänyt hoidoksi. Ja tuttikin meiltä löytyy, mutta sekin jäänyt tosi vähälle käytölle, koska Anton sylkee sen suustaan melko nopeasti pois.

Ei nyt tule mieleen muuta, minkä tarpeellisuudesta voisin kertoa. Tosin nämä on vähän sellaisia juttuja, että ikinä ei voi tietää omaa tilannettaan; mikä menee ja sopii oman vauvan kanssa. Siksi kai onkin hyvä, että niitä asioita hankkii etukäteen mutta kuitenkin maltillisesti.

Tässä kirjoitellessani Anton on ollut osan aikaa vierelläni sängyssään touhuamassa ja tein jotain harvinaista: sain napattua siitä hymykuvan! Anton hymyilee kyllä todella paljon, mutta nyt pitkän aikaa hymy on aina mennyt piiloon, kun häntä alkaa kiinnostaa se kamera. Tässäpä loppuun Antonin riemukuva:


You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Ihana hymy! :)

  Mä en hankkinyt imetystyynyä, mutta seuraavalle hankin kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sairaalassa käyttämäni imetystyyny oli kyllä todella hyvä. Olisikohan ollut nimenomaan sitä suosittua Doomoo-merkkiä. Tuo minun omani on ehkä liian pehmeä ja siten myös ryhditön.

   Poista