Pikkuherra Anton 4kk!

28.11.13

Tässäpä on meidän Anton, joka on tänään tasan neljä kuukautta:


Perustietoja:
- On jotain vajaa 8kg ja n. 65cm pitkä. (Seuraava neuvola 5.12.)
- Käyttää enimmäkseen vaatekokoa 68.
- Käytössä edelleen Liberon vaippakoko 3.
- On täysimetyksellä.Nukkumisesta:
Anton nukahtaa nykyisin 22-24 välillä. Yleensä hän syö klo 22 ja nukahtaa tissille. Sitten kun hänet yrittää nostaa omaan sänkyyn, niin hän herää ja kapinoi. Tässä vaiheessa en kuitenkaan nosta häntä enää sängystään, vaan pidän kättäni hänen rintakehällä ja joko hyssyytän tai laulan hänen nimeään hiljaisella äänellä. Tähän hän rauhoittuu melko nopeasti ja nukahtaakin, kunnes sitten taas hetken päästä herää. Tätä jatketaan muutamia kertoja, kunnes hän käy lopullisesti nukkumaan. Tosin nyt hänellä on viime aikoina ollut jännä tapa herätä hiukan kitisemään alkuyöstä, jolloin täytyy käydä rauhoittamassa hänet samaan tapaan. Ensimmäinen unipätkä kestää edelleen sen 6-7h, joskus harvakseltaan 8h. Tämän jälkeen seuraa vaipanvaihto, syöttö ja vielä unta 3-4h. Useimmiten hän herää aamulla klo 10 aikoihin ja herättää minut samalla joko kädellä lätkimällä tai sitten hiljaa mumisemalla "wuuu-uuu-uuuu".

Päiväunia nukutaan selvästi vähemmän. Vielä kuukausi sitten Anton saattoi nukkua päivisin jopa 3h päikkärit. Nyt hyvässä lykyssä hän nukkuu tunnin. Näitä 15-60min päikkäreitä nukutaan melko usein syömisen jälkeen.


Syömisestä:
Anton on edelleen pelkästään rintamaidolla. Keskimäärin hän syö 2-3 tunnin välein, on tosin poikkeustapauksiakin esim. eilen hän söi 13-15 välillä jopa kolme kertaa. Tosin saattoi johtua siitä, että hän nukahti hyvin äkkiä aina tissille, niin ei ilmeisesti syönyt sitten tarpeeksi. Tissillä hän on ehkä jonkun 10-15 minuuttia kerrallaan. Aiomme kysäistä tuosta kiinteiden aloittamisesta vielä ensi viikon neuvolassa, että olisiko hyvä jos niitä aloitetaan tässä hiljalleen maistelemaan.


Luonteesta:
Tulee aina välillä mietittyä, millainen Anton oikein on luonteeltaan, kun useammat vauvapaikat kirjoittavat, että näillä main vauvan persoonallisuus alkaa tulla vahvemmin esiin. Sanoisin, että näin esikoisen kohdalla sitä on ehkä vaikeampi huomata, koska ei osaa suhteuttaa niin hyvin, miten erilaisia vauvat voivat olla. Mutta sanoisin, että Anton on luonteeltaan rauhallinen mutta melko vaativa. Hän ei halua olla kovinkaan yksin. Hän tuntuu helposti aistivan, jos ketään ei ole lähelle ja sitten hän rupeaa "tekoitkemään". Välillä minua huvittaa hänen "itkunsa", kun hän aivan selvästi ajattelee, että nyt jos minä tuotan tällaista ääntä niin vanhempani tulevat luokseni. Sitten jos siihen tekoitkuun ei reagoida niin häntä alkaa suututtaa ja se menee oikeaksi itkuksi. Kiljuminen on myös hänen tapansa osoittaa tyytymättömyyttään.

Välillä hiukan tuntuukin siltä, että Anton pyrkii kietomaan minua pikkusormensa ympärille. Tämä on siinä suhteessa hankala asia, kun en halua, että lapseni ns. pompottelee minua mutta hän taitaa kuitenkin olla vielä sen verran pieni, että hänen tarpeisiinsa täytyy vastata. Huomaan siis kyllä aika usein, miten hän pyrkii manipuloimaan mutta se on varmasti hänen ainoa tapansa toimia kerta ei pysty itse vielä liikkumaan paljon ollenkaan. Ja toisaalla se on hyväkin, että hän tekee noin; se on osoitus älykkyyden kehittymisestä.

Anton tuntuu myös hyvin tarkkaavaiselta lapselta. Sellaiselta, joka ensiksi katsoo ja hahmottaa tilannetta eikä toimi niinkään impulsiivisesti. Tämä on vain minun veikkaus, mutta epäilisin, että kasvaessaan Anton ei ehkä ryntää heti mielenkiinnon kohteen luokse vaan arvioi ja sitten lähestyy.


Taidoista:
Anton käyttää käsiään jo todella hyvin. Osaa tarttua molemmin käsin esineisiin. Tässä kirjoitellessani hän viihdytti itseään talouspaperirullalla, jonka löysi viereltään. Siitä hän repi palan irti ja jatkoi tuolla palalla leikkimistä. Hän tuntui hahmottavan, että kun nyrkkiä ei purista niin se pala irtoaa. Kunpa hän vielä tajuaisi, että äidin hiuksista ei olisi hyvä repiä :D Anton koskettelee myös paljon meidän kasvoja ja selvästi tarkastelee käsiensä kautta maailmaa.

Anton tekee paljon erilaisia äänteitä. Viime aikoina hän on myös ruvennut paljon juttelemaan tissi suussa tai sitten hän saattaa yrittää pärryyttää ja maito lentelee pitkin poskia. Vaikuttaa, että hänellä menee erilaisia vaiheita: yhtenä päivänä pitää paljon pärryytellä, toisena harrastaa kurkkukiljumista ja kolmantena taas jokellella.

Kääntynyt Anton ei vielä ole, mutta selvästi enemmän laittaa itseään kierteelle. Halu istua on aivan suunnattoman kova. Miltei joka hetki, kun hän on sylissä, niin hän yrittää puskea itseään yläasentoon. Sitten, jos häntä estää niin alkaa kiukuttaa. Välillä Anton on jopa saanut itsensä puoli-istuvasta asennosta kokonaan istuma-asentoon. Hetken aikaa ollaan annettu olla siinä, mutta sitten taas tuettu. Makuulla sylissä Anton viihtyy vain silloin, kun on todella väsynyt. 

Tahtoo istua!
Suosikit:
Antonin suosikkisormi on vasemman käden etusormi, se menee kaikista eniten suuhun. Muutenkin Anton käyttää selvästi enemmän vasenta kättään ja mietinkin, onko se enne siitä, että hänestä tulee vasenkätinen. Pöllöt ovat edelleen hirmu kivoja. Ne askartelemani pöllöt ovatkin kokeneet melko kovia, kun Anttu on käsillään niitä repinyt. Yksi pöllöistä lähtikin tässä pari päivää sitten seinästä irti.

Hauskinta Antonin mielestä on, kun hänen käsistään tarraa kiinni ja painaa ne ylöspäin maata vasten. Se aiheuttaa miltei aina kikatusta. Hauskaa on myös, jos kättä tai poskea leikkisyödään.

Kaikista mieluisin paikka nukkua on äidin sänky ja äiti on muutenkin lemppari-ihminen. Äiti kelpaa parhaiten nukuttajaksi ja äidille hymyillään eniten. Äidin sylissä ei myöskään paljon koskaan kitistä tai itketä.

Vaipanvaihto on edelleen mukavaa touhua. Siinä Anton on aina kiltisti paikoillaan ja selvästi odottaa niitä tiettyjä vaipanvaihtorutiineja. Kylpy on myös tosi hauskaa, vaikkakin välillä Anton polskii niin paljon, että hän itse selvästi hämmentyy siitä touhusta.

Anton tykkää myös katsoa aika paljon erilaisia näyttöjä: televisiota, tietokonetta, kännykkää. Omat videot ja Family Guy on näyttäneet kiinnostavan eniten. Nythän tuo ei vielä onneksi ymmärrä kauheasti tuosta Family Guy piirretystä, tuskin annan katsoa sitä enää kun ikää tulee vähän enemmän.


Inhokit:
Anton ei pidä lainkaan kynsien leikkaamisesta. Myös ulkovaatteiden pukeminen aiheuttaa useimmiten huutomellakan -erityisesti kypärämyssy ärsyttää. Anton on myös aika herkkä äänille, ei enää niin paljon säikähtele mutta esimerkiksi herää helposti ääniin. Anton ei pidä myöskään yhtään pimeästä. Monesti, kun häntä laittaa nukkumaan niin on vaikuttanut, että pimeys on se, mikä aiheuttaa itkua. Jos ollaan lähdetty vaunulenkille pimeän tultua, niin sillonkin hän alkaa itkemään kun poistutaan valoisasta rakennuksesta ulos pimeään. Mutta rauhoittuu sitten unille kymmenen minuutin sisään.


Sellainen on meidän neljäkuukautinen Anton-herra <3

You Might Also Like

0 kommenttia