Jotain muuta kuin vauvamammajuttuja - Lumia 1020

18.11.13

Ajattelin vaihteeksi kirjoittaa jostain muusta kuin vauva-arjesta, koska tuli mieleen, että joitain voisi ehkä kiinnostaakin, millaisia käyttäjäkokemuksia minulla on ollut uudesta Nokian Lumia 1020 kännykästäni. Jos ei kiinnosta, niin automaattisesti tietenkin voit skipata tämän kirjoituksen tai vaihtoehtoisesti lukea ja kärsiä. Mutta asiaan.

Kännykkä on ollut minulla käytössä nyt noin puolitoista kuukautta. Olen siihen jo tottunut siinä määrin, että se ei enää ihmetytä samaan tapaan kuin uutena. Hankin omaan puhelimeeni suojakuoren, koska mielestäni useamman satasen maksava laite tulee suojata. Tämän takia myös näytössä on suojakalvo, jonka voi vaihtaa uuteen, kun entinen on naarmuttunut liikaa. Teknisiä tietoja en tähän oheen sen kummemmin laita, koska ne löytyy helposti googlettamalla.


Yleistä höpinää: Minun käteeni kännykkä on melko suuri. Jopa vähän liiankin siinä suhteessa, että en onnistu näpyttämään kovin hyvin yhdellä kädellä niin, että samalla kädellä pitelisin myös kännykkää. Mutta toki valokuvatessa, videoita katsellessa ja nettiä selatessa iso ruutu on kiva juttu. Tuossa minun suojakuoressa on hyvä pinta, joka parantaa tarttumisotetta ja suojaa kameraakin niin, että se musta möllykkä tuossa takakannessa jää piiloon ja kokee helpommaksi laskea kännykän pöydälle. Hankin sen amazonilta (postitus, kuori ja suojakalvo yht. 5e), tulee huomattavasti halvemmaksi tilata ulkomailta kuin täältä Suomesta.

Kamera ja valokuvat: Aloitan heti tästä tarkemman tarkastelun, koska kamerallahan tätä pitkälti myydään. Megapikseleitä on se 41, mutta siihen ei tule tietenkään nojata täysin. Järjestelmäkamerassani on 10 megapikseliä ja se on kuitenkin mielestäni kuvien laadultaan aika saman tasoinen. Kamera on hyvä, sitä ei käy kieltäminen. Kamerassa on paljon ominaisuuksia, joita voi itse säädellä helposti mutta tällainen henkilö, joka kuvaa lähinnä arkea tallentaakseen, käyttää pitkälti niitä automaatti-toimintoja. Uskoisinkin, että jos joku etsii kameraa siihen tarkoitukseen, että haluaa oikeasti ja tosissaan harrastaa valokuvaamista, niin sitten hän hankkii sen kameran ja objektiiveja -ei älypuhelinta kameran kera.

Kännykkä tallentaa kuvat kahdessa eri koossa: pro ja high resolution. Pro on heikompilaatuinen, mutta ei kuitenkaan mikään huono. Täällä blogissani nähdyt kuvat on usein juuri noita pro-versioita, koska pro:na kuvat tallentuu myös skydriveen eli Windowsin omaan talletuspaikkaan. Skydrivelta saa muistaakseni 7 gigaa talletustilaa ilmaiseksi ja lisätilaa sitten ostamisen kautta. Olen itse kytkenyt kännykkäni kuvat menemään tuonne skydriveen, koska siten niistä on netissä tallessa kopiot (vaikkakin hiukan heikompilaatuisena) ja kun tulen esimerkiksi bloggaamaan niin menen skydriveen, otan sieltä haluamani kuvat koneelle ja lataan ne tähän. Sitten kerran tai pari kuussa kytken kännykkäni asiakseen tietokoneeseeni, jotta saan ne high resolution kuvat myös talteen. Eli siis, kun laitan sosiaaliseen mediaan kännykkäkuvia niin ne eivät todellisuudessa paljasta vielä kännykän kameran laatua. Tässä esimerkit näistä kahdesta kuvatyypistä:

High resolution

Pro
Tässä kuvien ero ei välttämättä näy kovin hyvin, koska niitä ei voi zoomailla, mutta laitoin nyt kuitenkin jos jonkinlaista eroa näkyisi.

Kännykkäkamerassa on toki se etu normikameraan verrattuna, että kännykässä on kaikkia muokkausohjelmia, millä saa tehtyä kuvalle ihmeitä. Tosin huomautettakoon tässä välissä, että vauvakuviin ne ei ole ollut minulla ainakaan niin kovasti käytössä, koska vauvoilla on niin tasainen ihon väri, että ne kuvat tulee hyvin helposti ylimuokatun näköisiksi. Mutta silti kätevähän tuo on, että saa tehtyä erilaisia kollaaseja, rajattua kuvaa, muokattua värejä jne. Tätä voi tietenkin tehdä myös erilaisilla älypuhelimilla, samat ohjelmathan sieltä windows-kaupasta löytyy. Toki kännykässä on myös omansa Nokian valmiiksi asentama kameraohjelma, missä on myös muokkausohjelma. Aikansa näillä leikkii, kunnes ajan myötä muokkausohjelmien käyttö vähenee -ainakin minulla. Nykyisellään käytän muokkausohjelmia ehkä kerran viikossa.

Yksi kollaaseista, millä hauskuutin siskoani.

Yksi värimuokkauksista ja punasilmän poisto (minkä takia silmät näyttääkin niin ruskeilta)
Sumennus + tarkennus, värimuokkaus.
Yksi niistä älyttömistä kuvamuokkausmahdollisuuksista :D
Niin ja kamerasta, tai oikeastaan kameraohjelmista, vielä sen verran että tällä kännykällä voi kuvata panoraamaa tai eräänlaista cinemagraphy -valokuvavideota, missä jokin osa kuvasta liikkuu. Ja on myös smart cam -toiminto, jossa kamera nappaa nopeaa monta kuvaa ja niiden yhdistelmästä voit tehdä "täydellisen" kuvan. Aika vähän näitä tulee käytettyä, kun ei vaan muista käyttää niitä -harmi sinänsä.Palatakseni vielä kameraan, niin salama on hiukan ärsyttävä. Se on niin kirkas, että välillä se tuntuu sokaisevan. Siksi itse pyrinkin ottamaan Antonista enimmäkseen kuvia ilman sitä, mutta nykyään siinä "ilman salamaa" -toiminnossa välähtää hyvin nopea valo, joka pyrkii hyödyntämään taustavaloa siinä ympäristössä, missä kuva otetaan. Tietenkin ilman salamaa ei saa aivan niin tarkkoja kuvia, erityisesti jos pyrkii kuvaamaan vauvaa, joka liikkuu minkä haluaa. Mutta sitten taas ilman salamaa kuvat on yleensä kivempia ja luonnollisemman näköisiä.

Ilman salamaa
Tulipa vielä mieleen se, että rasittavaa tuossa kamerassa on se, että kun kuvaa makuulla olevaa vauvaa niin pystykuvia ei voi kovin hyvin ottaa niin, että kännykkä olisi pystyasennossa. Siksi kännykkää pitääkin kallistaa ja tuo laite sitten luulee, että se kuva on tarkoitettu vaakatasoiseksi ja kääntää sen. Siinä sitä sitten ite pitää käännellä niitä kuvia oikein päin. En ole onnistunut löytämään asetuksista, saisiko tuota automaattista kuvakääntöä pois päältä.

Ja tosiaan tuolla kameralla saa myös kuvattua HD-laatuista videokuvaa. Voisin tähän muuten videon laittaa, mutta sillä kestää ikuisuus ladata. Joten en jaksa, sori.

Järjestelmä ja käyttöohjelmat: Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta Windows-puhelimista, joten niihin Lumia 1020:sta en voi verrata. Järjestelmä vaihdosta Androidista Windowsiin oli kyllä totuttelua ja alussa meinasikin mennä hermot, mutta tätä kesti hyvin vähän aikaa -muistaakseni päivän tai kaksi. 

Windowsin kaupassa ei ole läheskään niin laajaa määrää sovelluksia kuin Androidilla, mutta se kasvaa koko ajan. Windowsin kännykällä on tosin mielestäni helpompi nimenomaan surffata netissä. Hiukan itseäni harmittaa, että windows-kännykällä ei ole muita google ohjelmia kuin gmail. Olimme nimittäin tottuneet viestittelemään mieheni kanssa googlen viestiohjelman kautta. Nyt kännykän vaihdon myötä jouduimme ottamaan käyttöön whatsappin. Niin ja facebook-viestittely ei myöskään ole yhtä helppoa kuin Androidilla, koska Windowsilla se facebook tökkii ja on hidas. Mutta tässäkin tulee osittain pelastukseen Windows-kännykän oma järjestelmä, mihin saa kytkettyä fb-tilin ja sitä kautta voi kännykällä viestitellä facebook ystäville nopeaan tahtiin. Tosin valokuvia tuossa ei voi lähettää. 

Itse käytän ohjelmista eniten facebookia, whatsappia, gmailia, ilmatieteen laitosta, cooking timeria ja spotifya. Joskus harvoin tulee pelattua myös jotain.

Ja kyllä tuolla laitteella voi soittaakin :D Itse käytän hyvin vähän puhelinta soittamiseen/tekstiviesteihin. Oikeastaan ainoastaan vanhemmilleni ja virallisiin juttuihin tulee sitten soiteltua. 

Koonti:
+ Erinomainen kamera siihen tarkoitukseen, jos haluaa, että kamera on aina mukana ja helposti käsillä mutta kuitenkin haluaa myös niitä korkealaatuisia kuvia. 
+ Kivat muokkausohjelmat.
+ Skydrive-automaattitalletus. (Tosin taitaa olla muissakin Windows-laitteissa tämä mahdollisuus?)
- Ei mahdollisuutta lisätä sisälle muistikorttia. Sisäinen muisti 32gigaa, mikä on toki aika runsaasti, mutta kuvat vievät yllättävän nopeasti paljon tilaa. (Esim. minulla meni 22 gigaa täyteen kuukaudessa) 
- Windows-kaupan rajallisuus suhteessa Androidin play-kauppaan.

Minulla on usein kännykkä aina lähettyvilläni. Sitä se nykyaika kai on. Tällä Lumia 1020:lla voin kuvata hyvälaatuisia kuvia, kun touhuan Antonin kanssa ja haluan äkkiä ikuistaa jonkin hetken. Voin imettäessäni chättäillä ystävien kanssa. Pystyn lukemaan uutisia pimeässä huoneessa, kun mies ja Anton nukkuu. Voin katsoa ruutu.fi/katsomo ja vastaavia kännykältä, jos en jostain syystä pääse tietokoneelle. Voin lukea aamulla blogit nousematta sängystä. Toki monia näistä asioista voi tehdä muillakin älypuhelimilla ja siksi sanoisinkin, että Lumia 1020 on hintansa arvoinen siinä tapauksessa, mikäli arvostaa sen kameraa riittävästi. Meillä on nyt tuo järjestelmäkamera jäänyt hyllyyn nököttämään, koska on niin paljon kätevämpi napata vaan sillä kännykällä, joka on jo valmiiksi lähellä ja painaa huomattavasti vähemmän kuin järkkäri. 

Millaisia kännyköitä teiltä löytyy ja mitä ominaisuuksia arvostatte niissä?

EDIT: Laitoin nuo kaksi eri kuvakokoa näkyviin alkuperäisessä koossa, jotta se ero näkyisi selvemmin. Mutta kuten sanoin, niin ei se ero ole mitenkään hirmuinen mutta latausnopeuksissa sen kyllä huomaa ja sen takia varmasti onkin kätevämpää, että kännykkä itse käyttää noita pro-versioita sosiaalisessa mediassa.

You Might Also Like

0 kommenttia