71% nainen ja 29% mies

20.11.13

En ole kauheasti perehtynyt feminismiin enkä sukupuolentutkimukseen. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että nykyaikaisen feminismin ajatellaan edustavan eniten sitä ajatusta, että kaikki ihmiset olisivat tasavertaisia eikä heitä pitäisi jakaa naisiin tai miehiin. Kerron nyt teille omia ajatuksia tästä teemasta, koska se nousi tänään taas pinnalle. Mutta edelleen haluan painottaa sitä, että tämä kirjoitus nojaa pitkälti omaan (puutteelliseen) tietämykseen ja kokemuksiin.

Feminismi ärsyttää minua. Tai oikeastaan se, mihin minä yhdistän feminismin, ärsyttää minua. Minulle feminismistä tulee ensimmäisenä mieleen naiseuden epäarvostaminen ja kielto olla naisellinen. On ollut tapauksia, missä olen keskustellut "feministin" kanssa ja olen saanut kritiikkiä siitä, kun pukeudun naisellisesti. Kuulema tuen sitä kaikkea, mitä vastaan he pyrkivät taistelemaan. Tuen niitä ihanteita, mitkä MIEHET ovat rakentaneet. On kyllä totta, että jonkinlainen perusta kauneusihanteille tulee pitkälti miehiltä: yleisesti suht laiha mutta muodokas/kurvikas nainen on ihanteellisin. Mutta sanoisin, että nykyään naiset ovat niitä, jotka luovat keskuudessaan trendejä, ihanteita -mikä on in ja mikä out.

En koe olevani lainkaan feministi ja minua välillä ihmetyttää se. Mietin myös, olenko jotenkin huono nainen, koska en voi mieltää itseäni feministiksi. Suurin ongelmani tämän käsitteen kanssa on siinä, että minulle se on kuulemani ja ympäristöni kautta rakentunut käsitykseksi, että naiseus olisi väärin. Annan esimerkin.

Näin sosiaalisessa mediassa linkin tähän sukupuolitestiin: http://www.hs.fi/viesti/sukupuolitesti. Linkin alla oli naispuolisia henkilöitä, jotka tuntuivat kirjoittavan ylpeyden sävyllä siitä, että saivat suuremman prosentin miehelle kuin naiselle. Nämä henkilöt ovat myös niitä, jotka ajattelevat itsensä feministeiksi. Ymmärrän, että tuota sukupuolitestiä kritisoidaan siitä, että se tekee suuria kärjistyksiä mutta leikkimieliseksi testiksi tuo onkin ainoastaan tarkoitettu. Sitä minä en kuitenkaan itse ymmärrä, minkä takia näistä feministeistä on parempi, että he ovat testin mukaan enemmän miehiä. Ehkä sanoakseen, että kaikki naiset eivät ole samanlaisia? Mielestäni on sanomattakin selvää, että ihmisiä on erilaisia ja siten myös naisia erilaisia.

Ehkä feministit eivät koe kuuluvansa siihen johonkin yleiseen naiseuden muottiin? He todennäköisesti haluavat, että ei ole edes mitään naiseuden muottia. Minä taas en ole sellainen. Olen aina ollut tyytyväinen naiseuteeni (varmaan feministitkin sanoisivat olleensa), mutta en minä myöskään ole kokenut mitään huonoa naiseudessa yhteiskunnallisessakaan mielessä. Mutta olen tietoinen, että olen varsin perinteinen nainen. Jo se, että sanon "perinteinen" nainen kuvastaa varmaan sitä, mitä vastaan feministit pyrkivät taistelemaan. Joudun arvuuttelemaan, koska kuten sanoin, niin itseäni en osaa mieltää feministiksi.

Kirjoitan nyt jotain aika riskialtista ja toivon, että tämä ei loukkaa ketään. Tarkoitukseni on vain pohtia ja ymmärtää. Välillä olen miettinyt, mieltääkö jotkut naiset itseään feministeiksi sen takia, koska he eivät pysty/osaa/halua asettua siihen "yleiseen muottiin". Onko nämä naiset kokeneet jonkinlaista alemmuutta muihin naisiin nähden? Amerikkalaisissa idioottielokuvissa vitsaillaan siitä, että feministit ovat rumia. Uskon kyllä, että feministeistä löytyy kauniita yksilöitä, mutta ehkä tuossa voisi olla jotain perää. Koska jos ihminen ei koe edustavansa yleistä kuvaa eli tässä tapauksessa naiskuvaa, niin hän varmaan pyrkii muuttamaan sitä. Nainen, jolla ei ole niin suuria ulkoisia avuja pyrkii ehkä muuttamaan sitä, mitä yleisesti nähdään kauniina tai hienona. Harva ihminen tuskin haluaa, että häntä ylipäänsä arvioidaan ihmisenä täysin hänen ulkonäkönsä perusteella tai sukupuolen -en minäkään sitä halua. Eli siis, jos naiskuva on X:n kaltainen ja henkilö A kokee vastaavansa naiskuvaa X mutta henkilö B taas ei koe vastaavansa naiskuvaa X, niin on todennäköistä, että henkilö B yrittää muuttaa X:ää. Saavuttamalla tämän henkilö B varmaan kokisi, että hänelle on paremmin paikka maailmassa. Mietinkin siis, että ehkä en koe itseäni feministiksi, koska olen itse henkilö A.

Minä haluan pukeutua mekkoihin, laittaa meikkiä, tehdä niin kutsuttuja "naisellisia" asioita ilman, että kukaan sanoo minulle, että olen huono nainen koska teen niin. Ei minulle kyllä tarvitse sanoa myöskään, että olen hyvä nainen. Minä koen olevani minä. Ja ymmärrän, että tässä varmaan onkin se idea, mitä useimmat feministit ainakin sanovat tukevansa. Olenko sitten jotenkin sokea, kun en näe kauheasti mitään taistelun syytä tässä asiassa? Näen ja tiedän kyllä, että esimerkiksi työmarkkinoilla naiset ovat miehiä huonommassa asemassa. Tätä pitää korjata. Mutta tämä ei varmaan pureudu siihen ytimeen, missä minulla on ongelma feminismin suhteen.

Haluaako feministit taistella sitä vastaan, mitä mielikuvia ylipäänsä tulee "naisellisuudesta" mieleen? Millaiseksi he haluavat sen muuttaa?

Voin allekirjoittaa sen feminismin ajatuksen, missä ajatellaan, että kaikkien ihmisten tulisi olla tasavertaisia sellaisina kuin he ovat, katsomatta ulkonäköön tai sukupuoleen. Mutta inhoan sitä, jotka ratsastavat "feminismi"-nimellä missionaan kieltää "naisena" oleminen. (Tämä käsitteiden käyttö tässä tekstissä on hyvin vaikeaa, koska haluan viitata tietynlaiseen olemiseen ja sana "naisellisuus" on siihen oikeastaan ainoa käypänen mutta sitten taas en halua tuoda kuvaa, että tietynlainen oleminen olisi ainoaa oikeanlaista naisena olemista.)

Tässä nyt oli jonkinlainen koonti tämän aamun ajatuksista. Tiedän, että on erilaisia feminismi-käsityksiä ja tämä kirjoittamani teksti ei varmaan kohdista kritiikkiään kirjaoppiseen "feminismi"-käsitteeseen. Tämä teksti on enemmänkin niitä tuntemuksia ja ajatuksia, mitä minulle on tullut henkilöiden kautta, jotka ovat sanoneet olevansa feministejä. Ja jos he lukisivat tämän tekstin, niin he ehkä näkisivätkin itsensä ja aatteensa toisin.

Ai niin, sain tuosta Helsingin Sanomien testistä tulokseksi 71% nainen ja 29% mies. Jotkut näkevät nuo väittämättä halventavina, koska naiselliset väittämät koskevat meikkejä ja vaatteita ja miehiset väittämät taas autoja ja alkoholia. Minä taas... no minä nauroin. Jos tuo olisi jokin tieteellinen kysely, niin sitten saattaisin olla huolestuneempi. Ehkä, ellei sen kyselyn tarkoitus olisi nimenomaan tutkia voimakkaita kärjistyksiä tai ihmisten reaktioita niihin.

You Might Also Like

0 kommenttia