Rv 21+0 ja käynti fysioterapeutilla

12.3.13

Tänään kävin taas kahden kuukauden tauon jälkeen fysioterapeutilla eräänlaisessa kontrollissa. Käytiin läpi mun kuulumiset ja millaisena lantiokipu on nyt esiintynyt ja missä tilanteissa. Kerroin, että mitä enemmän olen rasittanut itseäni päivän aikana esim. kävelemällä niin sitä suuremmat on nuo kivut iltaisin. Fysioliikkeitäkään en ole tehnyt ihan siihen tahtiin kuin mitä pitäisi, kun välillä maha pingottuu rasituksesta ja nuo käsittääkseni saattavat olla jotain supistuksen kaltaisia, vaikka ne ei mitenkään suuremmin tunnu. Vaikka täytyykin pitää lihaksia kunnossa, niin en lähde leikkimään sillä, että vauvalla olisi jotenkin huono olla. Päädyttiin sitten siihen, että teen liikkeitä sen, mikä minusta vaan tuntuu hyvältä.

Muutenkin kysyin tarkalleen, että mikä se siis on, mikä aiheuttaa mulle näitä kipuja. Sain vastaukseksi, että löystynyt si-nivel, mikä on yleinen raskausajan vaiva mutta mullahan tuota esiintyi jo ennen raskautta. Kuitenkin se on pahentunut näinä kuukausina. Tiedotteessa asiasta kerrotaan näin:


Takalantion kipu
– Ensisijaisesti SI-nivelen löystymisestä johtuvaa
– 1/3 raskausajan selkäkivuista
– Tyypillinen raskausaikainen vaiva, esiintyy harvoin muulloin
– Takalantion kivuista kärsivät naiset eivät eroa fyysisen kuntonsa tai liikunnan
harrastamismäärien suhteen selkävaivattomista odottajista
– Enemmän nuorilla odottajilla (relaksiinin voimakkaampi vaikutus kudoksiin)
– Ristiluun-pakaroiden alueella, voi säteillä reisiin, 10% liittyy myös symfyysin kipua
– Kipu häviää synnytyksen jälkeen muutamassa viikossa-kuukaudessa (ad 6kk)
– Provoistuu polvesta koukistettua alaraajaa painamalla alaspäin tai kävellessä, portaita
noustessa tai lantiota toispuoleisesti kuormitettaessa

Ohjeiksi sain, että pitäisi periaatteessa välttää sellaista, mistä tulee kipua. Minun tapauksessa tuo olisi siis kävelyä ja kumartelua, hmmm aika rajoittavaa. Jonkinlaisia si-nivel -tukivöitä on myös, mitä voisi kokeilla. Muuten jatkan samoilla fysioliikkeillä ja seuraava kontrollikäynti on taas kuukauden päästä. Ilmeisesti lähinnä seurataan, että en pääsisi ainakaan pahempaan kuntoon. Mutta sain sentään kehuja kävelystäni, joka on kuulema nykyään hyvä ja painopiste oikein, vaikka tuo maha alkaakin olemaan edessä.

Ikävää tosin on, kun tuolla painetaan ja puserrellaan lantion seutua niin nyt on jo tähän aikaan päivästä ihan rikkinäinen olo. Mukavaa odotella iltaa, kun kivut todennäköisesti vaan kasvaa. Nyyhkyn nyyhkyn.

Ps: Tänään on ollut ihme sokerinhimo koko ajan päällä. Tosin voi johtua siitä, että en ole halunnut sortua tyydyttämään sitä ja on pitänyt herätä aikaisin, joten keho saattaa vaatia huonoja energianlähteitä.

You Might Also Like

0 kommenttia