"Raskausviikkosi 20."

3.3.13

Tässäpä tällainen sähköposti, mikä minulle tuli perjantaina. Kaksplus.fi lähettää siis aina viikottain tiedotuksen siitä, mitä tapahtuu kullakin viikolla. Raskausviikko 20.:


Vauvasi painaa nyt noin neljänneskilon. Hänellä on taipumus nukahtaa, kun olet liikkeellä ja herätä, kun käyt lepäämään. Taipumus rauhoittua äidin liikkeisiin säilyy usein vauvan synnyttyä.
Nyt lapsen iho alkaa paksuuntua, ja sen alle alkaa kertyä rasvakerrosta, joka auttaa lasta säilyttämään oikean ruumiinlämmön syntymän jälkeen. Lapsen aivoissa tapahtuu valtavasti kehitystä. Lapsen lihastoimintaan tarvitaan satoja miljoonia hermosoluja, ja hermoratojen kehittyessä lapsi pystyy tiedostamaan ja yhdistelemään liikkeitään ja kehonsa toimintoja aiempaa paremmin. Tällaisia liikkeitä ja toimintoja ovat esimerkiksi peukalon imeminen ja lapsiveden nieleminen.


Tieistkö, että naisen kaikki munasolut kehittyvät jo ennen syntymää. Munasoluja on miljoonia ja ne kehittyvät näillä main. Munasolujen määrä vähenee syntymän aikana. Pojilla puolestaan kehittyvät nyt kivekset, jotka kuitenkin laskeutuvat kivespussiin vasta lähempänä lapsen syntymää. Kaikki lapset kehittyvät 20. raskausviikkoon saakka lähes samojen kaavojen mukaisesti. Tämän jälkeen alkaa jokaisen oman kasvukäyrän mukainen kasvu ja kehitys. Tämä kehitys perustuu vanhempien pituuteen ja painoon, sekä muihin geneettisiin tekijöihin.

SINÄ

Lapsi kulkee mukanasi koko ajan, ja hän oppii rekisteröimään kaikki liikkeesi. Lapsi nukahtaa usein silloin, kun olet liikkeellä, ja kun pysähdyt tai lepäät, hän herää. Monet lapset rauhoittuvat vielä syntymänkin jälkeen sylissä kun äiti kantaa lasta samoin liikkein kuin raskauden aikana. Monesti lapset myös nukkuvat paremmin liikkeessä, kuten vaunuissa tai sylissä.
Voit edelleen harrastaa fyysistä liikuntaa, mutta ilman liian suuria rasituksia. Sinua voi vaivata raudanpuute, joka tekee olosta helposti väsyneen. Tässä vaiheessa raskautta, useimmat äidit tarvitsevat lisärautaa.


Vauvasi on nyt banaanin pituinen!
Sikiön paino: 250 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 15 cm
Koko pituus: 21,5 cm

Ja loppuun vielä tänään otettu kuva. Mies taiteili banaanin.

Pikkuveli pähkäili, että hänen keksimä nimitys "Pähkinä" pitäisikin muuttaa nyt "Banskuksi".You Might Also Like

0 kommenttia