Pelottava(ko) vanhemmuus(?)

10.3.13

Tuli tänään avomiehen kanssa puhetta siitä, kuinka useat ihmiset ovat kyselleet varsinkin häneltä, eikö häntä pelota tulla isäksi. Pähkäilimme myös sitä, kuinka jotkut jättävät tekemättä lapsia osittain sen takia, että vanhemmaksi tuleminen on liian pelottavaa. En tiedä, olenko jotenkin naiivi mutta tavallaan minua ei pelota. Ei ainakaan sillä tavalla, että jättäisin sen takia lapsia tekemättä tai lykkäisin sitä. Siksi jäinkin miettimään, onko se pelon puute hyvä vai huono asia?

Aluksi pitäisi varmaan määritellä tarkemmin, mitä tällä pelolla tarkoitetaan. En tiedä tarkaksi, mitä nämä kyselijät haluavat kysyä sillä "eikö sinua pelota?" heitolla. Haluavatko he kysyä, eikö sinua pelota se vastuu, mikä lapsesta seuraa? Eikö sinua pelota ne kaikki muutokset, mitkä seuraa lapsen myötä? Eikö sinua pelota, että epäonnistut vanhempana ja tuotat lapsellesi huonon elämän? Eikö sinua pelota se taloudellinen taakka, mikä lapsesta voi seurata? Eikö sinua pelota, että rikot lapsesi? Eikö sinua pelota, koska lapsen tekoa ei voi peruuttaa? Eikö sinua pelota sitoutua toiseen ihmiseen lapsen myötä niin sitovasti?

Itse sanoisin, että ei minua pelota se vastuun ottaminen eikä ne muutokset, mitkä lapsesta seuraa. En välttämättä ole niihin kaikkiin tyytyväinen, mutta ei ne minua pelota. Olen välillä huolissani siitä, millaista se todellisuudessa tulee olemaan; kuinka jaksan ja tuleeko mitään normaalista poikkeavia ongelmia eteemme. Kai sitä voisi joku peloksikin kutsua, mutta itse en koe sitä niin. Minua ei myöskään pelota, että epäonnistun vanhempana ja tuottaisin lapselleni huonon elämän. Olen aina tiennyt ja tuntenut olevani hyvin äidillinen ihminen ja olen aina ollut hyvin varma siitä, että haluan lapsia. Tiedän, että nämä ominaisuudet eivät automaattisesti tee minusta vielä hyvää äitiä, mutta uskon luonteeni hyvyyteen ja äidilliseen rakkauteen ja siihen, että ne kantavat jo pitkälle. En myöskään usko, että on täysin minun vastuullani tai minun voimissani se seikka, saako lapseni hyvän elämän. On minusta riippumattomia asioita ja kun lapsi kasvaa, tulee hyvän elämän rakentaminen yhä enemmän hänen omalle vastuulleen. Minä voin parhaan kykyni mukaan tukea häntä siinä. Taloudellinen taakka pelottaa siinä mielessä, että haluaisin tietenkin kyetä tarjoamaan lapselleni sitä, minkä ajattelen parhaaksi mutta välillä on rahallisessa mielessä taivuttava siihen, mikä on riittävän hyvää. Ja omasta kokemuksesta tiedän, että vaikka lapsella ei ole kaikkia haluamiaan leluja ja uusimpia vempeleitä, niin jos rakkautta ja turvaa on, niin lapsesta saattaa tuntua hyvinkin rikkaalta -ainakin omassa perheessäni koin/koen näin.

Pelottaako minua sitten, että rikon lapseni? Ei, vaikka samassa tiedostankin, että ei minulla aivan hirmuisesti kokemusta ole lapsien hoidosta. On minulla pikkuveljiä ja niitä olen hoitanut, mutta nekin ovat jo nyt melko isoja. Paljon on kysymyksiä päässä, mutta luotan siihen, että kasvan kyllä äitinä ja opin ne jutut sitä mukaa, kun niitä teen ja otan selvää. Ja myönnän kyllä sen, että olen varmasti ylivarovainen ja sinänsä murehdin sitä, kun toinen on niin pieni ja heiveröisen oloinen, että kuinka häntä nyt käsittelisi mahdollisimman hellästi. Ja nyt jo pähkäilen välillä, mitenkä pitää toimia asuntojen johtojen kanssa ja mitä taapero voi mahdollisesti kaataa päälleen jne. Eikä minua pelota, että ajassa ei voi palata enää taaksepäin vaan se lapsi on ja pysyy. Mielestäni on kuitenkin ymmärrettävää ja sallittavaa, että välillä vanhemmalla käy niitä kaipuun hetkiä ja totaalisessa väsymyksen tilassa hän ehkä kokisikin pientä epätoivoa siitä, että ei voi enää palata sinne "vapaaseen elämään". Se oli alkuun hiukan pelottavaa, että lapsen teolla tiesin myös sitoutuvani tuohon mieheen, joka nyt ottaa päikkäreitä olohuoneessa. Mutta taas, vaikka meillä on ollut ja on ongelmamme niin minulla on täysi luottamus siihen, että kummatkin meistä haluaa lapsen parasta ja pyrkii siihen. En ajattele, että minun täytyy pakosta elää hänen kanssaan aina, mutta olipa tilanne sitten mikä tahansa, niin kummatkin varmasti tahtoo hyvää toiselle ja ennen kaikkea sille lapselle.

Jos nyt kiteyttäisin tätä tekstiä ja ajatuksiani niin sanoisin, että minua ei pelota tulla äidiksi. Huolia ja kysymyksiä minulla on, mutta ei varsinaista pelon tunnetta. Sanoisin myös, että jos tiedän voivani vaikuttaa johonkin asiaan, niin en pelkää sitä koska luotan, että pyrin parhaaseen. Ja taas asioihin, joihin en voi vaikuttaa, niin niitä ei ainakaan kuuluisi pelätä mutta eihän se läheskään aina niin mene. Tämä raskausaika tavallaan tuntuukin paljon pelottavammalta, koska vauva ei ole käsissäni eikä hän kovinkaan monipuolisesti voi viestittää minulle voinnistaan. Ja hänen menettämistään pelkään, vaikka se kuuluu niihin asioihin, joita en voi täysvaltaisesti hallita.

Se peloista ainakin tällä erää.

You Might Also Like

0 kommenttia