Ihana, kauhea synnytys

21.3.13

Olen viime aikoina tullut keskustelleeksi aika paljon ihmisten kanssa synnyttämisestä. Taitaa olla aika selvä merkki, että sinne päin ollaan liikkumassa, kun tuo teema tuntuu nousevan yhä enemmissä määrin pintaan. Omat ajatukset siitä voi varmasti vielä muuttuakin tässä, mutta tällä hetkellä mietteet ovat seuraavanlaisia.

Alapääsynnytys vs. sektio: Mun suurimmat mietteet synnytykseen liittyen pyörii tällä hetkellä lähinnä siinä, mihin tulokseen synnytystapa-arvioinnissa päädytään. Otetaanko alustavan suunnitelman mukaan Möykky ulos alakautta vai sitten sektiolla. Koska olen sen verran pienikokoinen ihminen, niin tätä asiaa selvitellään raskausviikolla 33. Vielä sitä ei voida tehdä, koska ei ole kunnon kuvaa siitä, minkä kokoinen vauva olisi tulossa. Alapääsynnytyksessä on käsittääkseni ne hyödyt, että se on sektiota yleisesti turvallisempi ja jotkut sanovat siinä vauvan valmistautuvan paremmin maailmaan tuloon. En ota näihin sen suuremmin kantaa, koska en ole perehtynyt perusteisiin riittävän laajasti. Jotkut myös sanovat, että alapääsynnytyksestä toipuu nopeammin kuin sitten sektiossa on se haavan parantuminen ja se rajoittaa aika paljon. Toisaalla sektiossa taas ei tunne synnytyskipua ja musta ainakin tällä hetkellä tuntuu, että se olisi vähemmän stressaavaa. Luotan siihen, että lääkärit/hoitajat osaavat sektiolla Möykyn tuoda turvallisesti maailmaan mutta en luota niin hyvin omiin kykyihini ja jaksamiseen, että miten sitten synnytys menisi.

Kun kaikki on epävarmaa: Loppupeleissä osittain tuntuu jopa hiukan turhalta miettiä näitä asioita, koska ei ole mitään takuita siitä, miten tää homma saa loppunsa. En tiedä, millaista se tulee olemaan kohdallani niin toisaalla tuntuu siltä, että antaa asian mennä omalla painollaan. Osittain tähän voi kyllä vaikuttaa sekin, että en ole saanut tuota "tuomiota" synnytyssuunnitelmasta, niin on hankala suunnata ajatuksiaan selkeästi johonkin tiettyyn vaihtoehtoon.

Muiden kokemukset: Toki ihmisten kokemukset synnyttämisestä kiinnostaa, mutta yritän suhtautua niihinkin sillä tavalla, että ne on ainoastaan niiden kokemuksia eikä oikein kerro mitään siitä, millaista se minulla tulee olemaan. Luulen myös näiden kokemuksien lähinnä enemmän vaan aiheuttavan stressiä ja jotkut synnytysvideotkin aiheuttavat sen reaktion, että en tahdo. Oma äiti sen sanoi, että jokainen synnytys on erilainen ja kyllä luonto jotenkin ihmeellisesti hommansa hoitaa. Että vaikka ihmisellä ei ole kokemuksia synnyttämisestä, niin ainakin osittain luontaisesti se kaikki etenee. Jonkinlaisena lohdutuksena äiti myös kertoi, että hän ei ole yhdessäkään synnytyksessä saanut/pyytänyt epiduraalia. Mulla kun voi olla, että epiduraalin mahdollisuus eväytyy. Näistä syistä kerron sitten tarkemmin, kunhan olen lääkärin kanssa asiaa puinut läpi.

Synnytyksen ihanuus: Mitä tulee sitten synnyttämisen ihannuuteen, niin siihen on kyllä vaikea saada mitään tarttumapintaa. Toki herkistyn, jos esimerkiksi televisiossa joku saa vauvan ekaa kertaa syliinsä tms. mutta itse synnyttäminen ei suoraan sanoen tuo ihania ajatuksia mieleen. En pidä sitä inhottavanakaan varsinaisesti, se lähinnä on vaan pakollinen osuus tätä koko prosessia.

Lainasin muuten joku vajaa kaksi viikkoa sitten kirjankin synnyttämisestä. Kerran sen aukaisin, kunnes totesin, että en jaksakaan lukea... Ehkä se ei sitten vielä tunnu ihan niin ajankohtaiselta. Tai osittain suojelen itseäni, että en rupeisi panikoimaan, kun synnytysjuttuja pyörittelisi neljä kuukautta päässä.

You Might Also Like

0 kommenttia