Vauvahankinnoista: vaatteet

20.1.13

Ensinnäkin täytyy sanoa, että tuntuu jokseenkin hankalalta, kun miettii, missä vaiheessa kuuluu hankkia mitäkin: Tulisiko vauvalla olla kaikki tarpeellinen valmiina hänen synnyttyä? Hankkisinko tarvikkeita sitä mukaa, kun vauva kasvaa ja paremmin tietää, mitä tarvitsee? Jonkinlainen kompromissi lienee paikallaan. Ja onhan se ihan hirmuisen suloista seikkailla vauvavaatteiden osastolla ja hyperrellä kaikkia niitä pieniä asuja, yritä siinä sitten kävellä liikkeestä ulos ostamatta mitään... Olen kylläkin onnistunut siinä, mutta en aina.

Olen käynyt kahta keskustelua vauvanvaatteisiin liittyen useampaan kertaan. Käyn niitä teemoja hiukan tässä läpi.

1. Poikien vs. tyttöjen vaatteet.
Kun aloin ensimmäisen kerran katselemaan vauvojen vaatteita yllätyin, miten sukupuolijakautuneita vaatteet ovat. Tyttövauvojen puoli pursuaa vaaleanpunaista ja muita punaisen eri sävyjä. On tyllimekkoa ja ties mitä glitterhärpäkkeitä. Poikien vaatteet taasen kulkevat sinivihreäharmaasävyissä, joissa ilmenee pojille tyypillisiä teemoja, kuten supersankareita ja autoja. Täytyy sanoa, että poikien vaatteet ovat mielestäni huomattavasti söpömpiä. Ne on jotenkin pienille lapsille sopivia - hauskoja, leikkisiä. Tyttöjen vaatteet taas tuntuvat minikopioilta aikuisille naisille tuotetuista vaatteista. En minä halua pukea tyttölastani naisen näköiseksi.

Olen keskustellut myös siitä, millaisiin vaatteisiin sitten poikaa tai tyttöä voi pukea. Aika monet kaveripiiristäni  tuntuvat uskovan tähän sukupuolineutraaliin ajatukseen, että ei pitäisi identifoida lasta pukemalla häntä liian selkeästi ja vain hänen sukupuolelle "kuuluviin" vaatteisiin. No en minä ihan nyt noinkaan ajattele, puen kyllä tytölleni sitä vaaleanpunaista, jos itse vaate minua miellyttää (tai hänen ollessa isompi hän itse haluaa sellaista päälleen). Ja poika saa kyllä supersankareita tai niitä autoja. Toki tytöllä voi olla sinistä ja pojalla punaista, mutta henkilökohtaisesti en menisi pukemaan pojalleni mekkoa tai tytölleni ns. poikien kravattiasua. Ja niin, ei ne vauvat tietenkään välitä siitä, millaista vaatetta heillä on päällään -kunhan niillä on vaan hyvä olla. Mutta ei se väärinkään ole, että haluaa pukea lapsensa kivan näköiseksi. Enkä sinällään näe sitä pahana, jos pääsääntöisesti haluaa pukea poikansa poikien vaatteisiin ja tyttönsä tyttöjen vaatteisiin, mutta tietty kohtuus kaikessa. Jos lahjaksi saa tyttövauvalle sinisiä vaatteita, niin ei niitä nyt kannata jättää käyttämättä ainoastaan sen värin takia.

Toisena tässä voisi tietenkin kirjoittaa myös jo siitä, pitäisikö vaatteita ylipäätään luokitella tyttöjen tai poikien vaatteiksi - eikö ne voisi olla vaan vauvojen/lasten vaatteita. Kaipa ne voisi, mutta siinä olisi haastetta kyllikseen, että todella kyettäisiin irrottamaan tyttö/poika-mielikuvat tietynnäköisistä ja värisistä vaatteista.

2. Ostaako vaatteet uusina vai kirpputoreilta/käytettyinä
Täytyy myöntää, että en ole lainkaan kirpputori-ihmisiä. Jotenkin se ajatus, että puen päälleni jotain sellaisia vaatteita, minkä historiaa en tiedä, tuntuu inhottavalta. Muutenkin, kun olen opiskelija-asunnoissa törmännyt kaikenlaisiin tuholaisötököihin, niin olen vielä entistä tarkempi sen suhteen, millaisia ja mistä kannan kotiini tekstiilejä ja tavaroita. Nykyaikana tosin tunnutaan pitävän huonona ihmisenä, jos ei ole valmis käymään kirpputoreilla tai omaa tapaiseni ajattelumaailman. Kai tavallaan häpeänkin, että minua nyt kirpputorit hiukan ällöttää.

En pidä outona tai huonoina niitä ihmisiä, jotka kirpputoreilevat mutta vaikka itse yritän suhtautua niihin avoimin mielin niin jokin niissä mättää. Olen vielä entistä enemmän yrittänyt sopeuttaa itseäni siihen ajatukseen, että olisi varmaan hyvä hankkia vauvalle jotain vaatteita kirpputoreilta, koska vaatteet käyvät niin nopeaa vauhtia pieniksi eikä niihin viiti siksi upottaa suuria summia rahaa. Mutta kohtaan ongelman siinä, että jos en ite olisi valmis laittamaan päälleni mitään vaatteita kirpputorilta niin, kuinka voisin sitten pukea lapseni niihin?

Kävin yksi päivä katsomassa yhden kirpputorin valikoimaa. Tunsin olevani aivan vieraassa paikassa. Siellä oli suht kiitettävät määrät vauvavaatteita, mutta ne olivat tietenkin käytetyn oloisia. Lisäksi vauvavaatteissa on mielestäni kirpputoreilla aika kova hinta, mikä tietenkin johtuu siitä, että niiden vaatteiden käyttöikä on niin lyhyt yhdellä vauvalla ja siten niistä voidaan pyytää isompaa hintaa. Sekin vaikuttanee, että vauvatuotteet ovat useimmiten suosituimpia kirpputorivaatteita. Mutta kun katselin niitä hintoja, niin en onnistunut vakuuttamaan itseäni siitä, että kirpputorivaatteet olisivat hinta-käyttösuhteeltaan parempia. Erotus tuntuu liikkuvan välillä ainoastaan muutamissa euroissa. Tai ehkä olen sitten vieraillut vain kalliisti hinnoitelluissa kirpputoreissa.

Mitä sitten tulee käytettyihin vaatteisiin, minkä historiasta tiedän, niin niissä ei ole ongelmaa. Otan hyvinkin mielelläni vastaan äitini säästämät vauvavaatteet minun ja sisarusteni vauvavuosilta. Mutta toisaalla niissä onkin myös nostalgia-arvoa ja sitä arvokasta tunnetta, kun useampi suvun lapsi kulkee samoissa potkuhousuissa. Muutenkin, jos kavereillani olisi lapsia, keiltä olisi jäänyt pieniä vaatteita niin ottaisin nekin mieluusti vastaan. Ongelma on lähinnä niissä vaatteissa, joiden alkuperästä en tiedä mitään.

Kuinka sitten olen ratkaissut näitä asioita tähän mennessä:
Koska en vielä Möykyn sukupuolta tiedä, niin olen hankkinut suhteellisen neutraaleja vaatteita, jotka sopivat siis hyvin tytölle että pojalle. Ehkä yksi merimiesasumainen kokonaisuus katsottaisiin enemmän pojalle sopivaksi, mutta menee se mielestäni tytölläkin. Kun sukupuoli on tiedossa, niin sitten uskaltanen ostaa enemmän tietylle sukupuolelle tarkoitettuja vaatteita niiden neutraaleiden lisäksi.

Ne vaatteet, mitä olen nyt hankkinut, ovat kaikki uusia. Toistaiseksi kirpputorivaatteet eivät houkutelleet minua ostamaan -enemmänkin joutuisin hiukan pakottamaan itseäni siihen. Mutta koska nyt on ollut joulualennukset, niin en ole mielestäni joutunut maksamaan paljoakaan yli perinteisten kirpputorihintojen. Lisäksi, minusta uusien vaatteiden ostamista voidaan puolustaa sillä ajatuksella, että ne lähtevät kiertämään, mikäli joku sisaruksistani saa lapsia tai kun/jos itselleni suodaan niitä tulevaisuudessa lisää. Kirpputorivaatteet ovat useimmiten jo sen verran käytettyjä, että ne ei välttämättä kovin monen lapsen käytössä enää kestäisi. En kuitenkaan ole sulkenut kirpputoreja pois, koska ehkä niistä voi löytyäkin mieluisia vaatteita. Lisäksi on joitain asioita, joita olen alustavasti suunnitellut hankkivani käytettynä, kuten auton turvaistuin, jolle meillä ei varmaan ole kovinkaan paljon käyttöä, mutta sellainen täytyy löytyä, mikäli vauvaa kuljettaa autossa yhdenkin kerran.

Esittelenpä tässä vielä hankintojani. Näiden vaatteiden kappalehinta kulkee 1-8 euron välillä ja pyrin valikoimaan vaatteita, mitkä kestävät 60 asteen pesua ja mitä äitini säästämistä vaatteista huomasin, niin Tutta-merkin vaatteet kestävät ihmeen hyvin kulutusta. Joukossa suurin osa on kokoa 56, sammakkoasusetti on pelottavan pieni 50 senttinen mutta pitänee siihenkin varautua, että Möykyllä ei syntyessään kauheasti kokoa ole... niin kuin ei ole äidilläkään.

Tuon pöllöbodyn osti siskoni :) Ja itse nauroin sille, kuinka sopiva kakkivalle vauvalle voikaan olla tuollainen Haisuli-body.
Yöhaalareita.

Kyseinen merimiesasu ja pöllöpotkupuku. Jostain syystä tykkään todella paljon pöllöistä.

Välillä tuntuu, että olisi jo liian aikaista hankkia vauvalle vaatteita mutta yritän muistuttaa itseäni siitä, että on sallittava antaa välillä itsensä löytää ja iloita joistain kivoista vauvajutuista ja jättää ne ikävät raskausoireet hetkeksi unholaan. Tavallaan vauvantulo konkretisoituu paremmin, kun pesää rakentaa.

You Might Also Like

0 kommenttia