Milloin on sopivaa hankkia lapsia?

27.1.13

Mainittakoon alkuun, että lapsia ei tietenkään sillä tavalla hankita, että ne tulee vain ihmeellisesti päätöksen tehtyä. Kuitenkin, kun ihmiset alkavat harkitsemaan vauvapuuhia tai on ilmoittanut ihmisille, että heille tulee vauva niin silloin nousee ilmaan kysymys: milloin on sopivaa/hyvä hankkia lapsia?

Itsehän en ole oppikirjojen tai yhteiskunnan normi-ihanteiden mukainen odottaja: opinnot on kesken, taloudellinen tilanne on yhteiskunnan matalimmalla tasolla, en ole naimisissa tai edes kihloissa... No kuitenkin se mies on enkä ole päättänyt hankkia lasta satunnaisen ihmisen kanssa. Käydäänpäs hiukan "heikkouksiani" läpi:

1. Opintojen keskeneräisyys.
Minulla on muutamia kursseja ja gradu miltei kokonaisuudessaan tekemättä. Tiedän tosin graduni aiheen ja suurimmaksi osaksi myös siihen tulevia lähteitä. Opiskelen viidettä vuotta ja raskauteni takia valmistumiseni pitkittyy. On totta, että joudun hiukan sumplimaan opintojeni aikataulua ja huolehtimaan jossain vaiheessa vauvasta että opinnoista. Mutta on myös totta, että saan viettää suurimman osan raskausajastani kotona ja voin tehdä opintoja suurimmaksi osaksi juuri silloin, kun minusta tuntuu hyvältä tehdä niitä. Vauvan synnyttyäkin opinnot ovat joustavia ja voin mennä aika paljon tilanteen mukaan. Näen tämän kyllä näiltä osin melko ihanteellisena tilanteena. Ja miksi olisi kiire valmistua? Minkä takia työ tulisi asettaa ensisijaiseksi suhteessa lapseen? Ymmärrän, että näillä ratkaisuilla pyritään rakentamaan lapselle "ihanteellisin" ympäristö, mutta opiskelijaelämä saattaa kuitenkin tarjota jossain suhteessa jopa helpomman ympäristön kuin sitten työssäkäynti. Jos ottaa huomioon juurikin sen, kuinka äidillä on aikaa ja joustavuutta.

Myönnettäköön, että olin aluksi hyvin pitkän aikaa ajatellut, että aluksi hankkisin työpaikan ennen kuin suunnittelisin edes lisääntymistä. Mutta kun vauvahaaveet alkoivat nostaa päätään, niin en osannut enää perustella itselleni sitä, minkä takia ajottaisin valmistumisen ensimmäiseksi, kun lapsien saanti on kuitenkin ollut aina elämässäni suurempana haaveena kuin töissä käynti.

2. Heikko taloudellinen tilanne.
Niin, opiskelijat saavat varmaan tässä yhteiskunnassa huonointa tukea. Sillä rahalla on vaikea elättää itsensä, niin kuinka elättää sitten toisenkin suun? Kieltämättä tämä on konkreettisin huolenaiheeni, koska haluaisin tarjota lapselleni hyvät olosuhteet ja raha on sellaista, joksi en itse voi muuttua. (Toki tekemällä töitä, mutta tämä taasen sulkisi pois muita elementtejä.) Mutta olen perustellut asian itselleni niin, että vaikka lapsella ei ehkä olisikaan hirmuista määrää leluja tai hänen tavaransa ei ole kallista merkkiä, niin näillä asioilla ei ole merkitystä, kunhan hänellä on tarpeeksi rakkautta ja hänen perustarpeistaan huolehditaan. Lisäksi taloudellinen tilanteemme kyllä helpottuu lapsellisille kuuluvien tukien myötä.

Jos olisin päättänyt tehdä lapsia vasta sitten, kun on hyvä taloudellinen tilanne, niin milloin se olisi ollut ja mikä on hyvä taloudellinen tilanne? Ei ole varmuuksia siitä, että pääsisi työelämään heti valmistumisen jälkeen. Eikä ole koskaan varmuuksia siitä, jos vaikka sairastuukin niin, että tulee paljon yllättäviä menoja tms. En haluaisi ajatella, että vain tiettyyn yhteiskuntaluokkaan taloudellisesti kuuluvilla ihmisillä olisi ns. oikeus hankkia lapsia.

3. En ole kihloissa/naimisissa.
Tätä tuntuu jokseenkin ehkä jopa typerältä käsitellä. En näe tätä mitenkään ongelmana enkä koe, että pitäisi olla kihloissa tai naimisissa silloin, kun lapsia saa. Toki on hyvä olla tasapainoinen ja luotettava suhde tulevan lapsen toiseen vanhempaan. Ymmärrän kyllä, että naimisiin menemisessä on omat lailliset puolensa mutta ne koskettavat enemmänkin puolisoiden välisiä oikeuksia eikä niinkään lapsen, jolle tulee tietyt oikeudet automaattisesti. Toki voisi ajatella, että jos haluaa säästyä paperitöiltä ja isyydentodisteluilta niin silloin olisi hyvä olla ne hääsormukset sormissa ennen vauvan syntymää.

Mielipiteeni siitä, haluanko mennä naimisiin tai näenkö sitä missään vaiheessa tarpeellisena on vielä auki. Jos se osoittautuu miehelle tärkeäksi asiaksi, niin silloin todennäköisesti menisin. Mutta mielestäni lapsia voi aivan hyvin tehdä jo ennen/ilman kihlojen solmimista.

Loppuun kysyisin vielä, onko koskaan todella edes olemassa ideaalia tilannetta lapsen tekemiselle? Aina on jokin, mikä ei ole parhaalla mahdollisella tavalla tai välttämättä edes kovin hyvin. Löytyy erilaisia tavoitteita, minkä saavutettua tulee uusi tavoite - ja näihin ei välttämättä vauva asetu paikoilleen, vaan aikataulut täytyy suunnitella uusiksi. Takuulla löytyy myös melkein aina ihmisiä/ihminen, joka paheksuu päätöstänne ja näkee, että ette ole valmiita/soveliaita vanhemmiksi. Ja jos sitten jotenkin ihmeellisesti kokisittekin, että jokin aika on täydellinen lapsen saannille, niin todellisuus saattaa tehdä kepposet ja yllätytte, kun se ei vastaakaan mielikuvaanne. Esimerkiksi työt kärsii, kun vauva itkee niin paljon, että öisin ei oikein saa edes unta tai alkuun niin luotettavalta ja rakastavalta tuntuva kumppani haluaakin lähteä suhteesta. Sanoisinkin siis, että jos ihmiset sisimmissään kokevat, että he ovat valmiita pitämään huolta vauvasta ja omaksuvat sen asenteen, että elämä saattaa muuttua hyvin radikaalisti, niin silloin ollaan jo hyvissä asemissa aloittaa toteuttamaan vauvahaluja.

You Might Also Like

0 kommenttia