Kun näimme ensi kertaa möykkymme

13.1.13

Olemme ryhtyneet kutsumaan kohdussani elävää otusta möykyksi. 7. päivä tammikuuta varhain aamusella lähdimme ensimmäiseen ultraamme. Jännitys oli melko hirvittävä. Odotushuoneessa ajattelin, että nyt en ole vielä ainakaan saanut mitään huonoja uutisia. Tuntui jännältä ajatella, että hetkessä minulta voitaisiin ottaa "raskauteni" tai lapseni pois ilmoittamalla, että jokin olisikin huonosti. Aluksi kävimme kätilöhoitajan puheilla ja siitä meidät ohjattiin lääkärille, joka suoritti ultrauksen.

Ensimmäisenä mahani päälle survaistiin mielestäni hirmuinen määrä geeliä. Sitten, kun lääkäri painoi ultrauslaitteen alavatsaani niin yläkulmassa olevaan televisioon ponnahti hetkessä kuva meidän tulevasta lapsesta, möykystä. On erittäin vaikea kuvailla tuota hetkeä, koska monet adjektiivit tuntuvat vähäpätöisiltä. Se oli enemmän kuin hienoa, erikoista jne. Möykky oli omassa turvapaikassaan alkuun jalat ristissä, mikä hiukan nauratti minua. Lääkäri tarkisti alkuun möykyn pääperämitan ja sai kuluneiksi raskausviikoiksi 11 viikkoa ja 6 päivää. Eli tällä hetkellä kirjoittaessani olen 13. raskausviikolla. Huomautettakoon, että raskausviikot lasketaan tosiaan viimeisistä kuukautisista kahden viikon päähän eli yleensä sikiö itsessään on kaksi viikkoa nuorempi kuin millä raskausviikolla naisen sanotaan olevan. Tämä tuli itselleni uutena tietona, kun näihin hommiin ryhdyin.

Möykyllä oli selvästi kaksi kättä ja kaksi jalkaa näkyvissä ja lääkäri sanoi arvelleensa näkevän hänellä jo nenänpäätyäkin. Tuo on kuulema hyvä merkki siinä suhteessa, että Downin syndroomaa sairastavilla ei yleensä nenää näy. Muutenkin möykky vaikutti lääkärin mukaan olevan ainakin näin ensimmäisen ultrauksen perusteella terve, mutta painotti, että tietenkään he eivät voi taata, että vauva syntyessään on täysin terve. Sikiöseulonnan tulokset antoivat kuitenkin hyvin alhaiset riskit kehityshäiriöille, mikä tietenkin on hieno uutinen, mutta edelleenkin minua pelottaa, että jokin menee vikaan. Tällaiset pelot lienee täysin luonnollisia.

Kun pääsimme ultrauksesta takaisin odotuskäytävälle, olin huojentunut ja se purkautui itkuna. Myös se, kun näin konkreettisesti möykkymme, niin aloin jotenkin ihmeellisesti tiedostamaan asiaa. Voisi sanoa, että rupesin tuntemaan itseäni äidiksi. Vaikkakin myönnettäköön, että nyt kun ultrauksesta on kulunut viikko aikaa niin olen taas ryhtynyt epäilemään, mitä tuolla mahassa nyt oikein tapahtuu ja tuntuu todella hankalalta, kun ei saa todistusaineistoa sen hyvinvoinnista, vaikka muita oireita onkin. Näistä raskausoireista voisinkin sitten hölistä seuraavassa luvussa.

Seuraava ultramme, rakenneultra, on maaliskuun alkupuolella. Siellä mahdollisesti kuullaan möykyn sukupuoli, jänskää.

Möykky mölleröinen


You Might Also Like

0 kommenttia