Kehon ja mielen kuulumisia

20.1.13

Nyt menneellä viikolla on tuntunut siltä, että olotila on ainakin helpottunut ärsyyntyneisyyden osalta. Enää en, ainakaan omasta mielestä, ole niin hankala miehelle tai inise ja önise. Voisi jopa sanoa, että olen ollut ihan suht iloinen, vaikkakin välillä meinaa vähän itku päästä, kun päähän koskee edelleen niin usein. Toisaalla hyvään oloon on saattanut vaikuttaa ihan vaan kevätlukukauden alku: on tullut aktivoiduttua ja muutenkin on kokenut, että arkipäivinä on jotain ohjelmaa. Joululoma tuntui olevan hirmuisen pitkä. Niin ja kun saatiin asuntoon astianpesukone, niin kyllä se puhdas keittiö vaan jaksaa ilahduttaa.

Ärsyyntyneisyyden tilalle on tosin tullut jumiutuneet niskat ja hartiat, näillä ei tosin ole varmaankaan tekemistä raskauden kanssa. Mutta joka aamu, kun herään, niin tuntuu kuin olisin nukkunut yöni hartiat ylös korviin päin puristettuna. Ei kiva.

Maha on tuntunut lähteneen kasvuun entisestään. Luin, että kohtu sinällään ei vielä kasva erityisemmin, mutta lapsiveden määrä lisääntyy ja tämä kasvattaa mahaa. Tuskailinkin viime perjantaina synttäreille lähtiessä, että jo on kumma, jos ei ihmiset näe minun olevan raskaana. Siellä kun oli muutama ihminen, joille ei olla vielä kerrottu.

Niin ja mahaan on alkanut ilmestyä entistä pidempi viiva, tuo linea negraksi kutsuttu tummahko viiva häpyluusta ylöspäin. Aikaisemmin joulukuussa se oli minulla jo napaan, mutta en ollut aivan varma, milloin se on siihen ilmestynyt vai onko se vaan ollut siinä aina. Tällä viikolla kuitenkin huomasin, että tuo viiva on pidentynyt muutamalla sentillä navan yläpuolelle. Saas nähdä, kuinka komea ja pitkä siitä vielä tuleekaan.

Päänsäryn lisäksi toinen todella rasittava ja vaikea vaiva on lantion ja pakaran kipu. Tätä minulla esiintyi tosin jo ennen raskautta ja kävin fysioterapeutilla, joka ei löytänyt ainakaan mitään rakenteellista häikkää siltä alueelta. Mutta periaatteessa minun ei tarvitse kuin käydä hetkeksi makuulle, niin johan alkaa oikeaa lonkkaa ja pakaraa kolottamaan. Nyt viime kuukausina se on pahentunut aika huomattavasti ja kieltämättä pelottaa, miten se voi tästä vielä voimistua. Olen välillä herännyt öisinkin tuohon kipuun, kun asennon vaihtaminen tuntuu hankalalta. Oikeastaan ainoastaan puoliksi mahallaan pystyy makaamaan, jotta ei koske mihinkään. Ja tuohan ei välttämättä onnistu enää kovin pitkään. Kipua ei tunnu kävellessä, venytellessä tai urheillessa. Ainoastaan, jos olen paljon rasittanut itseäni niin silloin hetken aikaa sängystä noustessa lantio saattaa tuntua jäykältä ja kivuliaalta kävellessä. Helpoin ja kivuttomin lantio on aamuisin eli jotenkin se on tekemisissä rasittumisen kanssa. Joka tapauksessa, välillä on hiukan epätoivoinen olo, kun ei saa selkeää vastausta siihen, mistä tuo kipu johtuu. Nykyisellään yritän noudattaa fysioterapeutin tekemää ohjelmaa ja katsomme tilannetta uudelleen maaliskuussa.

Mutta niin, ihmeellinen asia tämä ihmisen keho. Paljoon se pystyy, mutta paljon se myös kärsii.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Kuulostaa si-niveleltä. Kannattaa pitää selästä huoli. T: kiero selkäranka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olinkin lukenut tuosta ja mietin, liittyisikö siihen. Jännä, kun ei fysioterapeutti ole varsinaisesti tuosta mitään puhunut. Mulla on nuoruudessa todettu lievä skolioosi, mutta fysioterapeutti ei nähnyt tuotakaan kivun aiheuttajana. Alaselkää pyrin treenamaan, jos lihaksien lisäkunto auttaisi.

      Poista