Elämänmuutoksista

21.1.13

Jo siinä vaiheessa, kun päättää yrittää lasta tai antaa mahdollisuuden sen tulolle, niin on (mahdollisesti) elämänmuutoksien edessä. Itsekin olin ja tavallaan olen toki edelleen.


Olin tosin muuttanut osittain ruokailutottumuksiani jo ennen, kun lapsista oli puhetta. Tässä suhteessa en kokenut kaikkia muutoksia yhdellä kertaa. Suurimpana muutoksena tuli varmastikin alkoholin juonnin lopettaminen - näin opiskelijana kun tuo juoma värittää aika monien illanistujaisten henkeä. Alkoholia en ole koskaan käyttänyt mitenkään arkijuomana vaan lähinnä juuri sosiaalisissa tilanteissa. En siis kaivannut mitään ryyppyä normi-iltoina, mutta kyllä kieltämättä vei hiukan aikaa, että tottui olemaan täysin vesilinjalla opiskelijatapahtumissa. En kaivannut niinkään itse sitä juomaa vaan sitä kykyä heittäytyä paremmin tapahtuman henkeen. Edelleenkin välillä tuntuu hiukan jäykältä ja kohmealta istua isommissa kekkereissä, mutta nyt kuitenkin tiedän ja tunnen konkreettisemmin syyt sille, miksi en ota sitä tippaakaan.

Toinen syy, miksi kekkerit ja sen tapaiset ei oikein enää innosta niin paljon, on yksinkertaisesti siinä, että en jaksa pysyä hereillä entiseen tapaan. Raskauden myötä on automatisoitunut tietynlainen unirytmi ja usein olen rauhoittumassa iltapuuhiin kymmenen aikaan illalla. Kun muut kipittelevät baariin, niin minä olen jo untenmailla. Joudun usein myös pähkäilemään, jos lähden jonnekin illan viettoon, onkohan siellä mitään syötävää vai otanko omat eväät. Kun en viiti sipsejä, karkkeja ja vastaavia mättää ja jo neljäkin tuntia ilman ruokaa on vähän liian pitkä aika.

Ja auta armias, kun täytyy päättää jotain päällepantavaa. Ennen oli mukavaa ja yksi illan keskeisimmistä rituaaleista se, kun sai laittautua nätiksi ja valikoida jonkin kivan mekon kaapista. Nykyään mahan takia mekkovalikoima on kutistunut huomattavasti ja muutenkin on lähinnä turvonnut olo. On siis vaikea saavuttaa tuota naisellista hehkeyden tunnetta. Ehkä asia korjaantuu sitten, kun maha on riittävän iso, että se erottuu jo selkeästi raskausmahaksi eikä näytä potentiaalisesti vain läskiltä.

Ruokavalio on sikäli muuttunut, että olen lisännyt siihen enemmän kasviksia, hedelmiä ja vastaavia silläkin uhalla, että ne välillä aiheuttaa allergian takia kutinaa kurkussa. Sokerillisia herkkuja en ennenkään ole hirmuisia määriä nauttinut, koska en välitä niinkään imelästä, mutta tarkkailen kuitenkin sokerimääriä myös jonkin verran. Välillä mietityttää, syönköhän tarpeeksi, koska kalorimäärällisesti en mitään suuria lukuja syö. Mutta pyrin huomioimaan, että ehkä en pienenä ihmisenä tarvitse edes niin paljoa ja kai oma vatsani osaa sanoa, kun on tarve syödä.

Edellä mainitut ovat pitkälti ulkoisia ja tietoisia ratkaisuja, henkisiä muutoksia onkin sitten vaikeampi eritellä. On varmasti niin, että ajattelen elämääni ja ratkaisujani hyvin pitkälti jo tässä vaiheessa sisällä kasvavan vauvan kannalta. Mietin välillä, mitäköhän Möykky haluaa syödä, tuntuukohan siitä ikävältä kun ajan pyörällä tai jos housuni painaa vyötäröä. Pähkäilen, kuinka Möykkyyn vaikuttaa jos valvon myöhään tai en syö heti kun maha kurnii. Pelkään, että hän kokee kipua silloin, kun minä koen. Jos olen kasvojani pestäessä hetken aikaa hengittämättä, niin aistiiko Möykky sen... Kaikkea tällaisia vastaavia asioita pyörii päässäni päivittäin. Välillä myös puhun Möykylle, vaikka tiedän, että ei hän vielä kuule minua. 

You Might Also Like

0 kommenttia